Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κινεζικό ενδιαφέρον για την καλλιέργεια ελιάς


Το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγικότητα των ελαιόδεντρων δεν έκρυψαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι που πήγαν την Παρασκευή 17 Ιουνίου στην Ένωση Πεζών όπου ξεναγήθηκαν σε εγκαταστάσεις και ελαιώνες.
Ως γνωστό, το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας και γραμματέας της επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος της Καντόνα Wang Yang, η αντικυβερνήτης της Καντόνα Τσάο Γιου Φανγκ και άλλοι αξιωματούχοι,
βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κρήτη με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα αλλά και τον τουρισμό.


Την Πέμπτη 16 Ιουνίου μάλιστα υπέγραψαν Σύμφωνο συνεργασίας με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Σταύρο Αρναουτάκη.


Οι Κινέζοι αξιωματούχοι και ο κ. Αρναουτάκης επισκέφθηκαν την Κνωσό και στη συνέχεια την Ένωση Πεζών. Εκεί ο πρόεδρος Ένωσης Γιώργος Φραγκιαδουλάκης, ο αναπληρωτής διευθυντή Ανέστης Βασιλειάδης και άλλα στελέχη της συνεταιριστικής οργάνωσης ξενάγησαν τους επισκέπτες στο σύγχρονο ελαιουργείο, το τυποποιητήριο ελαιόλαδου, το λαογραφικό μουσείο της συνεταιριστικής οργάνωσης και έναν ελαιώνα της περιοχής.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Πεζών εδώ και περίπου 2 χρόνια εξάγει λάδι και κρασί στην Κίνα, σε μικρές ποσότητες. «Η αγορά της Κίνας έχει ενδιαφέρον. Αρχικά οι ποσότητες είναι μικρές. Υπάρχουν όμως προοπτικές να αυξηθούν» επεσήμανε ο κ. Φραγκιαδουλάκης. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Φραγκιαδουλάκης είπε ότι πράγματι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για την καλλιέργεια της ελιάς στη χώρα τους. Επισημαίνεται ότι εδώ και χρόνια οι Κινέζοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν ελιές, αναγνωρίζοντας την εμπορική προοπτική του ελαιόλαδου, αλλά οι αποδώσεις και οι ποιότητες δεν τους επιτρέπουν καν να βγουν στην αγορά. «Το ζητούμενο για εμάς είναι να μάθουν οι Κινέζοι να τρώνε ελαιόλαδο. Σήμερα αυτό το προϊόν δεν υπάρχει στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες. Αν αρχίσουν να καλλιεργούν ελιές, ίσως η καλλιέργεια να λειτουργήσει διαφημιστικά μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι χώρες που παράγουν λάδι, καταναλώνουν λάδι. Για το λόγο αυτό δεν ανησυχούμε από το ενδιαφέρον των Κινέζων να καλλιεργήσουν ελιές» κατέληξε ο κ. Φραγκιαδουλάκης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου