Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Έρευνα για τα «χαμένα» χρήματα (17 δισεκατομμύρια) του ιρακινού λαού, μετά την εισβολή των ένοπλων δυνάμεων των Η.Π.Α

Σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα χρήματα που πιστεύεται ότι εκλάπησαν μετά την εισβολή των ένοπλων δυνάμεων των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους στη χώρα το 2003, το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε από τον Ο.Η.Ε. να συνδράμει στις έρευνες που διεξάγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον εντοπισμό τους.

«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι θεσμοί των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενεπλάκησαν σε οικονομική διαφθορά υπεξαιρώντας τα χρήματα του ιρακινού λαού, που είχαν διατεθεί για την ανάπτυξη του Ιράκ
και ήταν περίπου 17 δις δολάρια», αναφέρει η επιστολή η οποία εστάλη στον Ο.Η.Ε. μαζί με μια έκθεση 50 σελίδων.






Η Επιτροπή χαρακτηρίζει την εξαφάνιση των χρημάτων «οικονομικό έγκλημα», προσθέτοντας όμως ότι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. εμποδίζουν το Ιράκ να προσφύγει εναντίον των Η.Π.Α..






«Η επιτροπή μας αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα σε εσάς για να το ερευνήσετε και να ανακτήσετε τα κλεμμένα χρήματα», επισημαίνεται επίσης στην επιστολή.






Νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα, με επιστολή της προς το γραφείο του Ο.Η.Ε. στη Βαγδάτη, η Επιτροπή Ακεραιότητας του ιρακινού Κοινοβουλίου είχε ζητήσει τη βοήθεια του διεθνούς Οργανισμού στην προσπάθεια της να βρεθούν και να ανακτηθούν τα χρήματα που είχαν διατεθεί στο Ταμείο για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ το 2004 αλλά χάθηκαν μέσα στο χάος που ακολούθησε την επέμβαση των συμμαχικών για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.






Η μεταφορά των χρημάτων και η μυστηριώδης εξαφάνισής τους






Το Ταμείο δημιουργήθηκε το 2003 μετά από αίτημα της Συμμαχικής Προσωρινής Αρχής (CPA), ενός αμερικανικού οργανισμού με επικεφαλής τον Πολ Μπρέμερ, που κυβέρνησε στο Ιράκ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και επρόκειτο να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στους Ιρακινούς δημόσιους λειτουργούς, χρηματοδοτώντας παράλληλα έργα ανοικοδόμησης. Το 2004 η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, μετέφερε αεροπορικώς δις δολάρια στο Ιράκ τα οποία προέρχονταν από πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου, πλεονάσματα από το πρόγραμμα «πετρέλαιο-αντί-τροφίμων» του Ο.Η.Ε. και αποδεσμευμένους ιρακινούς πόρους στο εξωτερικό.






Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο το πόρισμα ελέγχου του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή των Η.Π.Α. για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ (U.S. Special Inspector General for Iraq Reconstruction, ή SIGIR) ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν σε θέση να πει τεκμηριωμένα που κατέληξε ένα ποσό ύψους 8,7 δις δολαρίων που προερχόταν από ιρακινό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την εισβολή του 2003.






«Κανένας από την ιρακινή πλευρά δεν έλεγχε το έργο του Πολ Μπρέμερ την εποχή εκείνη. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να δώσει τις απαντήσεις για το πού και το πώς τα χρήματα αυτά διατέθηκαν. Αντιλαμβανόμαστε ότι εμπλέκονται και Ιρακινοί σε αυτή την έλλειψη διαφάνειας και στην διαφθορά που συνδέεται με την εποχή του Πολ Μπρέμερ στο Ιράκ», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράκ, Άλι αλ Ντάμπαγ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.






Δεν μπορούν να μηνύσουν τις Η.Π.Α.






Ο Οσάμα αλ Νουτζάιφι, πρόεδρος της βουλής του Ιράκ, δήλωσε ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή η οποία ερευνά πού κατέληξαν περίπου 20 δις δολάρια από το Ταμείο.






«Ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια δαπανήθηκαν και υπάρχουν έγγραφα. Αλλά για ορισμένα δεν υπάρχει καθόλου τεκμηρίωση. Το κοινοβούλιο συνεργάζεται με το ιρακινό ανώτατο ελεγκτικό συμβούλιο και σε συντονισμό με το SIGIR για να μάθουμε πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα».






Το 2003, η CPA είχε εκδώσει διάταγμα που παρείχε πλήρη ασυλία σε όλο το προσωπικό και τους θεσμούς των ΗΠΑ στο Ιράκ. Επομένως η συγκεκριμένη κίνηση εκ μέρους του Ιράκ ερμηνεύεται από τους διεθνείς αναλυτές ως μια προσπάθεια να φθάσει το θέμα μέχρι τον Ο.Η.Ε. προκειμένου να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των κεφαλαίων.






«Δεν μπορούμε να μηνύσουμε τους Αμερικανούς. Οι νόμοι δεν μας το επιτρέπουν. Όλο κι όλο αυτό που θέλουμε είναι το ζήτημα να φθάσει στον Ο.Η.Ε.. Εάν αυτό γίνει, θα ανοίξει ο δρόμος το Ιράκ να ανακτήσει τα κλεμμένα χρήματά του», δήλωσε ο Μπαχάα αλ Αράτζι, επικεφαλής της Επιτροπής Ακεραιότητας.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου