Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Άνοιξαν οι κάλπες στην Κύπρο


Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου.

Μια ψηφοφορία που θεωρείται ένα σημαντικό τεστ για τους χειρισμούς του προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.


Οι εκλογές δεν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα καθώς το σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό, αλλά αναμένεται να λειτουργήσουν ως ένας δείκτης τού πώς κρίνουν οι ψηφοφόροι τα πεπραγμένα του προέδρου έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία καθώς και τους χειρισμούς του στην οικονομία.

Οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν επίσης τη δύναμη των κομμάτων που θα σχηματίσουν συμμαχίες για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:30 το απόγευμα.

Συνολικά, 412 υποψήφιοι από έξι κόμματα διεκδικούν μια έδρα στο νέο κοινοβούλιο που αποτελείται από 56 έδρες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σκληρή μάχη ανάμεσα στους παραδοσιακούς αντιπάλους, το αριστερό ΑΚΕΛ, από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος Χριστόφιας, και τον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό, ΔΗΣΥ.

Άλλα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν έδρες είναι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, που είχε πέντε έδρες στην απελθούσα Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, με τρεις έδρες και το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών με μία έδρα.

Το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) που στήριξε την εκλογή του Χριστόφια το 2008, ασκεί κριτική στους χειρισμούς του προέδρου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, κυρίως στην πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία με τους Τουρκοκυπρίους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως θα υπάρξει ένα υψηλότερο απ΄ό,τι συνήθως ποσοστό αποχής.

Περίπου 531.136 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων και 544 Τουρκοκύπριοι που ζουν στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου