Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Όχι» Αιτωλ/νίας στο κέντρο υποδοχής μεταναστών


Αντιδράσεις προκαλεί στην Αιτωλοακαρνανία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για δημιουργία κέντρου υποδοχής και κράτησης μεταναστών.
 Μεταξύ άλλων η Ευθυμία Καραπάνου – Κολοβού, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου, επισημαίνει τις ανησυχίες της με επιστολή της στον Δήμο Ξηρομέρου, στους υπουργούς,
βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στους Προέδρους ΤΚ Φυτειών και Παπαδάτου, ΟΠΣΥΞ, Πολιτιστικούς συλλόγους Ξηρομέρου και τους Συνδημότες Δ.Δ. ΦΥΤΕΙΩΝ και Δ. Ξηρομέρου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Γνωρίζετε ήδη κ. Δήμαρχε από τις δεκάδες διαμαρτυρίες Πολιτικών-Φορέων και... απλών Δημοτών μας, ότι δημιουργούνται 14 μονάδες κράτησης και υποδοχής λαθρομεταναστών-μεταναστών, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή σε όλη την Ελλάδα. Για την Αιτωλοακαρνανία, προβλέπεται Κέντρο Κράτησης στο Στρατόπεδο Ψαρογιάννη (679 ΠΑΠ), στη ΒΑ ακτή της λίμνης Αμβρακίας. Η καταγάλανη και πεντακάθαρη λίμνη Αμβρακία, ανήκει σε 3 Δήμους και στα Δ.Δ. ΦΥΤΕΙΩΝ και Μεδεώνος-Αμφιλοχίας. Το στρατόπεδο πρόκειται να καταργηθεί, αφού ήδη έχουν εκκενωθεί ή εκκενώνονται οι πολλές αποθήκες που έχει με τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, όλα τα κέντρα θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων, ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επίσης πρόκειται να δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος, είτε από το Πράσινο Ταμείο. (ενώ δεν πήραμε ούτε περσινή τρίμηνη ΣΑΤΑ).
Όμως ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA), επισημαίνει σε έκθεσή του τις «ανησυχητικές» συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών σε ήδη λειτουργούντα κέντρα κράτησης στον Έβρο και υπογραμμίζει παράλληλα, την ανεπαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος από τις Ελληνικές Αρχές, «παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της Ε.Ε.». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, όπου144 άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων. Η έκθεση βασίζεται σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουάριο 2011.

Τους τελευταίους μήνες βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά από τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας, ενώ κοινό φαινόμενο έχουν καταστεί πλέον οι απόπειρες αυτοκτονίας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και για τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους.

Το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και στην Αμβρακία, με εξεγέρσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις και εγκληματικές ή απεγνωσμένες απ έξω και μέσα ενέργειες, που θα δηλητηριάζουν την ήσυχη μέχρι τώρα περιοχή μας και τους Δημότες μας. (Κλοπές, φόνοι, αναταραχή, δουλεμπόριο, παράνομη διακίνηση μεταναστών, ναρκωτικών και διάπραξη άλλων μη έννομων πράξεων)».

Πηγή: thebest   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου