Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εθνική συστράτευση ζήτησε από το Ναύπλιο ο Πρωθυπουργός


Μήνυμα εθνικής συστράτευσης σε κάθε δημιουργική δύναμη της χώρας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Ναύπλιο, και τόνισε με έμφαση ότι «η μάχη είναι σε πλήρη εξέλιξη».

Μιλώντας σε σύσκεψη τοπικών φορέων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η μάχη είναι σε πλήρη εξέλιξη, τόσο εγώ προσωπικά όσο και κανείς άλλος στην κυβέρνηση δεν κάνουμε πίσω, έτσι ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Ξέρω συμπλήρωσε- ότι όλοι αγωνιούν, αλλά ο αγώνας αυτός αξίζει, είμαστε στον πρώτο πιο δύσκολο χρόνο της προσπάθειας, και τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα, αλλά είμαστε όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια του Ελληνισμού».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί, επισήμανε ότι «δεν αισθάνομαι καθόλου καλά με τις ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων ή πολιτών για το αν θα επιστρέψουμε τα χρήματα, απαντώ ‘ναι’, αλλά η ερώτηση θίγει την περηφάνια μας και τις δυνατότητες της χώρας».
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα, επισήμανε ότι αυτή θέλει συνέχεια, ενώ αναφερόμενος στην συστράτευση είπε ότι «αυτή αφορά βεβαίως και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και κάθε δημιουργική δύναμη της χώρας, την αυτοδιοίκηση, την υγιή επιχειρηματικότητα, τον κάθε πολίτη».
«Είναι καθολική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να σώσουμε τη χώρα και να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, λέγοντας πως «όταν τίθεται θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, υπάρχει τοίχος. Και αυτό το επαναλαμβάνουμε όποτε χρειαστεί και γι’ αυτό πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις».
Απάντησε έτσι στην προσφώνηση του δημάρχου Ναυπλίου, ο οποίος τον κάλεσε «να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο Γ. Α. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα την αντίδρασή του, όταν ετέθη ζήτημα αφαίρεσης ψήφου από τις χώρες με υψηλά χρέη και ελλείμματα.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι μείζον ζήτημα και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι διαχειριστής τοπικών προβλημάτων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση, αλλά υπάρχουν φορές, που παρασύρεται από την καθημερινότητα.
Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνικότητα των τραπεζών, ενώ σε ό,τι αφορά την ανεργία και «απαντώντας» σε επισήμανση, που του έγινε, για γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας, αφ’ ενός μεν αναφέρθηκε στη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, αφετέρου δε επισήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα δεν είναι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ή η μερική απασχόληση, αλλά το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπήρχαν πολύ δύσκαμπτες -όπως ανέφερε- μορφές απασχόλησης, που ευνοούσαν, σε πολλές περιπτώσεις, την ανομία.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια στήριξης της εργασίας -έστω και με τη μορφή της μερικής απασχόλησης- υπό την προϋπόθεση ότι όλα αυτά γίνονται νόμιμα, ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορούμε να ανταγωνισθούμε τους μισθούς της Κίνας και των Ινδιών, για παράδειγμα, και δεν μπορούμε να συμπιέσουμε και το μισθό του Ελληνα εργαζόμενου σε αυτά τα επίπεδα, για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα βασιστεί, κατά μεγάλο μέρος, στην ποιότητα των προϊόντων της. Να σημειωθεί ότι επειδή παρών στη σύσκεψη ήταν και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις ρηξικέλευθες, όπως είπε, προτάσεις που είχε καταθέσει μαζί με τον Πέτρο Τατούλη στη δεκαετία του ‘90, όταν μια σειρά ζητημάτων ήταν «ταμπού», όπως η αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό, απαρτιζόταν από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, τον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Κουτσούκο.
Υπουργικό και συναντήσεις με αρχηγούς
Στο μεταξύ, από το πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα εξαρτηθεί και αν το Υπουργικό Συμβούλιο θα συγκληθεί τη Δευτέρα ή Τρίτη.
Σύμφωνα με το «Βήμα», είναι γνωστό ότι από τον χρόνο σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου θα εξαρτηθεί πότε θα εκδηλωθεί η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς με ζητούμενο τη συναίνεση.
Θεωρείται βέβαιο ότι αμέσως μετά την έγκριση του Προγράμματος από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντηθούν την επομένη, κατ’ ιδίαν, και «χωρίς προαπαιτούμενα».
Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην επίτευξη κάποιου είδους συναίνεσης στις συναντήσεις αυτές με τους αρχηγούς και για τον λόγο αυτό, όπως έχει ήδη αναφερθεί, κρατάει χαμηλούς τόνους, επιχειρώντας να εμφανίσει την όλη διαδικασία ως «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» και όχι ως επιβαλλόμενη από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ενωση υπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου