Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Νέα τριπλή υποβάθμιση Οικονομίας

 Την τριπλή υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο μονάδες, σε «B+» από «BB+», ανακοίνωσε χθες ο Fitch, επικαλούμενος προκλήσεις στην εξασφάλιση της διαχείρισης του χρέους.
Η υποβάθμιση κλόνισε τις αγορές: Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε κάτω από τις 1.300 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου του 1997, με πτώση 1,88%.

Το spread του 10ετούς ομολόγου, πλησίασε τις 1.400 μονάδες βάσης, που είναι και νέα ιστορικά υψηλά, ενώ το 5ετές CDS ξεπέρασε τις 1.470 μ.β.
Το ευρώ είχε απώλειες στα 1,415 δολ. από 1,43 δολ. προχθές.
Πτώση για τη Wall Street (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που ο «Ε.Κ.» όδευε στο πιεστήριο) και τις ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας και της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ισπανία.
Ο Fitch, διατήρησε σε «B» τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση, όμως, υπογράμμισε ότι έχει θέσει τη χώρα σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative).
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, η υποβάθμιση, που έρχεται μετά από αυτές του Moody’s (σε Β1) και του Standard & Poor’s (σε Β) -πλέον η χώρα βρίσκεται και από τους τρεις οίκους στην ίδια περίπου αξιολόγηση- αντανακλά την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος της ριζοσπαστικής δημοσιονομικής και δομικής μεταρρύθμισης για την εξασφάλιση της φερεγγυότητας και των θεμελίων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Ο κίνδυνος για την εφαρμογή και ο πολιτικός κίνδυνος έχουν αυξηθεί, καθώς απαιτούνται περισσότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, λόγω της μη επίτευξης του στόχου για τα φορολογικά έσοδα και του υψηλότερου ελλείμματος το 2010.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις έχει αυξήσει τον κίνδυνο καθυστέρησης της χρηματοδότησης από ΕΕ και ΔΝΤ, λόγω των πολιτικών και τεχνικών εμποδίων στην εφαρμογή του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ.
Ο Fitch περιμένει πάντως ορισμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και συνεχίζει να πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει πιστή στο πρόγραμμα και στην τήρηση των υποχρεώσεών της.
Η αξιολόγηση «B+» ενσωματώνει τις προσδοκίες του οίκου ότι η Ελλάδα θα δεχτεί νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα υποβληθούν σε «ήπια αναδιάρθρωση» ή «αναδιάταξη». Κάτι τέτοιο, σημειώνει, θα προκαλούσε «πιστωτικό γεγονός» και αξιολόγηση αθέτησης πληρωμών (default).
Αντίδραση ΥΠΟΙΚ
«Η απόφαση υποβάθμισης έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία. Παραβλέπει δε τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την υποβάθμιση.
Στο μεταξύ, το ελληνικό Χρηματιστήριο, έκλεισε στις 1.297,36 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, οι απώλειες ήταν 4,34%. Σε ποσοστό 1,84% υποχώρησε χθες ο δείκτης των τραπεζών. Οι εβδομαδιαίες απώλειες να ήταν 3,84%.
Παράλληλα, σε νέο ιστορικό υψηλό κλιμακώθηκε το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds, ξεπερνώντας τις 1.390 μονάδες βάσης (ποσοστό 13,9% από τη Γερμανία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου