Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο πρώην πρόεδρος Ντε Λα Ρούα θα δικαστεί για διαφθορά


Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο Ντε Λα Ρούα, ο οποίος είχε εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο όταν χρεοκόπησε η χώρα, το 2001, θα δικαστεί στις 22 Νοεμβρίου με την κατηγορία της διαφθοράς, όπως έγινε γνωστό σήμερα από δικαστική πηγή.
 Η κυβέρνηση του Ντε Λα Ρούα, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το
1999 μέχρι την κρίση του 2001, κατηγορείται από τον μετανοημένο Μάριο Ποντακουάρτο, υψηλόβαθμο υπάλληλο του κοινοβουλίου, ότι κατέβαλε πέντε εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες προκειμένου να εγκριθεί από τη Γερουσία η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας το 2000, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Κέντρο Δικαστικών Πληροφοριών.

Εκτός του πρώην προέδρου έχουν κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση άλλα επτά πρόσωπα: ο πρώην υπουργός Εργασίας, Αλμπέρτο Φλαμαρίκε, πέντε πρώην γερουσιαστές και ένας υπάλληλος της Γερουσίας. Στη δίκη θα κληθούν να καταθέσουν περίπου 300 μάρτυρες.

Η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας--η οποία ακυρώθηκε το 2004--ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει στην Αργεντινή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποδέσμευση ενός δανείου. Πολλοί Αργεντινοί σήμερα θεωρούν το ΔΝΤ υπεύθυνο για την κρίση και την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας. Μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης παραιτήθηκε από τη θέση του ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος της Γερουσίας Κάρλος Άλβαρες.

Ο Ντε Λα Ρούα παραιτήθηκε από την προεδρία στις 20 Δεκεμβρίου 2001 εν μέσω μιας λαϊκής εξέγερσης που πνίγηκε στο αίμα. Ο 83χρονος πρώην πρόεδρος έχει διαψεύσει κατ' επανάληψη ότι η κυβέρνησή του δωροδόκησε οποιονδήποτε για να τροποποιηθεί ο νόμος και υποστηρίζει ότι είναι θύμα πολιτικών και δικαστικών διώξεων.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου