Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αρνητικό ρεκόρ στα στρέμματα καλλιέργειας καταγράφει η βιομηχανική ντομάτα με παραγωγούς να είναι απλήρωτοι για το 2010 (



Αρνητικό ρεκόρ στα στρέμματα καλλιέργειας καταγράφει η βιομηχανική ντομάτα με παραγωγούς να είναι απλήρωτοι για το 2010 Σαν μια από της χειρότερες χρονιές στην καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας χαρακτηρίζουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί, άνθρωποι της αγοράς και μεταποιητές το 2011, με αφορμή την τεράστια μείωση της έκτασης της καλλιέργειας. Με τις φυτεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί, υπολογίζεται ότι η μείωση φέτος θα κυμανθεί σε ποσοστό που ίσως φθάσει και το 60%. Την ίδια στιγμή σε
περιοχές όπως η Θεσσαλία δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι για την περσινή συγκομιδή ενώ οφειλές υπάρχουν ακόμα και από το 2009.
Το μόνο θετικό στην υπόθεση είναι ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην φετινή καλλιέργεια. Η περιοχή με την μικρότερη πτώση στην καλλιέργεια είναι ο Νομός Ηλείας, ωστόσο σύμφωνα με όσα δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας «οι αγρότες δεν είναι ικανοποιημένοι με τις τιμές που έδωσαν τα εργοστάσια».
Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο: «Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουμε προβλήματα στην καλλιέργεια. Οι φυτεύσεις ολοκληρώθηκαν στα τέλη Απριλίου και μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Φέτος πιστεύουμε ότι έχουν καλλιεργηθεί γύρω στις 9.500 στρέμματα ενώ πέρσι είχαν καλλιεργηθεί περίπου 10.000 στρέμματα. Εδώ η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας ξεκινάει περίπου στις 15 Ιουλίου. Όσον αφορά στου τόνους, πέρσι ο Νομός Ηλείας ήταν περίπου στους 85.000 ενώ φέτος υπολογίζουμε ότι θα συγκομίσουμε περίπου 75.000 τόνους. Από θέμα τιμής όπως έχουμε ξαναπεί οι παραγωγοί δεν είναι ευχαριστημένοι».

Ο ΑγροΤύπος θέλοντας να καταγράψει και την άποψη των μεταποιητών επικοινώνησε με τον κ. Θεόδωρο Κορώση, Γεν. γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών, ο οποίος μας αναφέρει: «Η φετινή χρονιά για την βιομηχανική ντομάτα είναι πολύ άσχημη και υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μείωση της παραγωγής γύρω στο 40% ίσως και παραπάνω. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί. Ένας εξ’ αυτών είναι οι δυσκολίες εξόφλησης των παραγωγών από κάποιες βιομηχανίες μεταποίησης. Είναι πολλοί οι παραγωγοί ανεξόφλητοι και αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα».
Και πρόσθεσε: «Από πλευράς καλλιεργητών η άποψή μου είναι ότι οι τιμές που ζητούσαν και που έλαβαν δεν τους αρκούσαν. Έτσι αναζήτησαν μεγαλύτερο κέρδος στις εναλλακτικές καλλιέργειες που δεν είναι σίγουρο ότι τελικά θα τις πάρουν. Επειδή για παράδειγμα είχε ανέβει η τιμή του βαμβακιού πολλοί μπήκαν στο βαμβάκι αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι τιμές θα είναι σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και φέτος. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι παραγωγοί είναι ότι η βιομηχανική ντομάτα είναι ένα προϊόν με συμβολαιακή γεωργία (ξέρουν πόσα λεφτά θα πάρουν, τι ποσότητες μπορούν να παραδώσουν) ενώ το βαμβάκι ή το σιτάρι είναι χρηματιστηριακά είδη. Θεωρώ, ότι οι παραγωγοί δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε τέτοια δραστική μείωση. Φέτος υπολογίζουμε ότι θα καλλιεργηθούν γύρω στα 45.000 στρέμματα ενώ πέρσι είμαστε στα 100.000 στρέμματα».

Διαχωρισμός καλλιέργειας από την επιδότηση

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Σάνδρου, διευθυντή της εταιρίας «Δ. Σάνδρος Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία Γεωργικών Εφοδίων»: «Την φετινή χρονιά θα έχουμε μείωση γύρω στο 55%. Ο βασικός λόγος είναι ότι η καλλιέργεια διαχωρίστηκε από την επιδότηση. Πολλοί παραγωγοί ενδιαφερόντουσαν μόνο για την επιδότηση και όχι για το προϊόν που παρήγαγαν. Αυτό κατά την γνώμη μου σημαίνει και την πτώση της ελληνικής γεωργίας».
Στις δηλώσεις του στο ΑγροΤύπο ο κ. Σανδρος επισημαίνει ακόμα ότι: «Οι γεωργοί στην Ελλάδα δεν έχουν την λογική να καλλιεργήσουν προϊόντα τα οποία είναι συμβολαιακά. Έτσι εγκαταλείπουν την ντομάτα και τα ζαχαρότευτλα και πάνε στο βαμβάκι με την εντύπωση ότι θα βγάλουν λεφτά αλλά τελικά αυτό δεν γίνεται. Το μέλλον της ντομάτας είναι καθαρά θέμα ενημέρωσης των αγροτών. Θα πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να κάνουν καλλιέργειες μεγάλης ακαθάριστης προσόδου. Δηλαδή αν πούμε ότι το σιτάρι βγάζει 100 ευρώ το στρέμμα και η ντομάτα 1.000, να στοχεύσει στα 1.000 ευρώ τα δύσκολα, και όχι στα 100 που είναι εύκολα.
Από όσο γνωρίζω φέτος η καλλιέργεια είναι λίγο όψιμη, ξεκίνησαν οι καλλιέργειες λίγο αργά αλλά ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και επίσης εύχομαι τα λάθη που κάναμε φέτος στην γεωργία να μας διδάξουν για του χρόνου.

Απλήρωτοι παραγωγοί

Για το πώς εξελίσσεται η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας φέτος επικοινωνήσαμε και με τον κ. Δημήτρη Κουτσόνα, πρόεδρο του «ΑΣΟΠ Λαχανόκηπος» στα Τρίκαλα. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι εκτάσεις φέτος είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρσι, από 50% έως και 60% και σε αυτό μας έχουν οδηγήσει τα εργοστάσια μεταποίησης που αργούν να πληρώσουν. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στην δικιά μας Ομάδα, υπάρχουν οφειλές από το 2009 και δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε. Για την παραγωγή που μπήκε πέρσι έχουμε πάρει επιταγές για τις 31 Ιουλίου και ακόμα δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε και αυτά τα χρήματα. Είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση που διαιωνίζεται».
Και καταλήγει: «Φέτος στην περιοχή μας έχουν φυτευτεί πολύ λίγα στέμματα. Ευτυχώς τουλάχιστον ο καιρός είναι καλός και οι καλλιέργειες πάνε καλά. Μόνο να αναφέρουμε ότι φέτος οι καλλιέργειες οψίμισαν λίγο. Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν προβλήματα. Όσον αφορά στις τιμές είναι λίγο πιο πάνω από πέρσι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου