Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γ. Κουτσούκος: Δυνατός ο εξορθολογισμός της χρήσης των φυτοφαρμάκων χωρίς να υπονομευθεί η ανταγωνιστική προοπτική της γεωργίας


 

Γ. Κουτσούκος: Δυνατός ο εξορθολογισμός της χρήσης των φυτοφαρμάκων χωρίς να υπονομευθεί η ανταγωνιστική προοπτική της γεωργίας Στην στοχευμένη χρήση, τον εξορθολογισμό και την διαφάνεια που πρέπει να διέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων, το οποίο σύντομα πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Κουτσούκος. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα «Προτάσεις για την επερχόμενη εφαρμογή της Οδηγίας για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων με
βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος LIFE+EcoPest», που διοργανώνει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Opera Research Center, ο κ. Κουτσούκος τόνισε ότι: «είναι δυνατός ο εξορθολογισμός της χρήσης των φυτοφαρμάκων χωρίς να υπονομευθεί η ανταγωνιστική προοπτική της γεωργίας».
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική ηλεκτρονική σύνδεση όλων των καταστημάτων λιανικής με μια κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία θα καταγράφονται άμεσα οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων, τα αίτια χορήγησης, τα στοιχεία του επαγγελματία, τα παραστατικά πώλησης κ.ά., αλλά και σειρά μέτρων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την εξυγίανσή της, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η φυτοπροστασία επιβαρύνει ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής. Φυσικά, βασικό εργαλείο υλοποίησης του εξορθολογισμού και της βιώσιμης χρήσης φυτοφαρμάκων είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. «Η προσέγγισή μας για την κατάρτισή του στηρίζεται σε δύο αρχές», είπε ο κ. Κουτσούκος. «Πρώτον, θα εξαντλήσουμε το διάλογο με κάθε ενδιαφερόμενο. Η διαβούλευση που θα λάβει χώρα για την προετοιμασία του θα είναι ουσίας και φιλοδοξούμε ότι θα υπερβεί τα όσα προβλέπει και η Οδηγία 2003/35. Δεύτερον, θα στηριχθούμε στα επιστημονικά πορίσματα της εφαρμοσμένης έρευνας, της επιτόπιας έρευνας πεδίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εμπειρία του προγράμματος Life+Ecopest του Μπενακείου που έχει ήδη αποκτηθεί ή θα αποκτηθεί στο μέλλον αν το πρόγραμμα συνεχισθεί, θα είναι καταλυτική», πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Κουτσούκος, αφού επισήμανε πως είναι δυνατός ο εξορθολογισμός της χρήσης των φυτοφαρμάκων χωρίς να υπονομευθεί η ανταγωνιστική προοπτική της γεωργίας, υπογράμμισε πως κεντρικός στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι «να καταστούν τα προϊόντα μας, να εμπεδωθούν στη συνείδηση του καταναλωτή, ως προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας και γεύσης, υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας».
Υπενθυμίζεται πως η εθνική νομοθεσία των κρατών-μελών θα πρέπει να έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κατευθυντήριας οδηγίας 2009/128 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων έως το τέλος του 2011. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του σχετικά με την αποτελεσματική προστασία της φυτικής παραγωγής υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα αγρο-περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μπορούν να έχουν σημαντική συνεισφορά στην υλοποίηση της Οδηγίας στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, το OPERA Research Center είναι ένας ακαδημαϊκός οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη της επιτυχούς υλοποίησης αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων στο πλαίσιο της Εθνικής Νομοθεσίας. Η σημερινή ημερίδα αποσκοπεί στο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων των εθνικών φορέων και των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη αξιοποίηση της εμπειρίας και της επιστημονικής γνώσης του Μπενάκειου και του OPERA για την επιτυχή εφαρμογή της Οδηγίας. Στόχος, η κατάρτιση ενός κοινού Πλαισίου Δράσης που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση των Ελληνικών Σχεδίων Δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου