Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Νέα πολιτική για την ελληνομάθεια στην Αυστραλία


Η Ελλάδα ξεκινά μια νέα εκστρατεία ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά, στηρίζοντας, παράλληλα, τις προσπάθειες της ίδιας της ομογένειας.

Τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ελληνομάθειας στο εξωτερικό αναλύει σε αποκλειστική συνέντευξή της στο «Νέο Κόσμο η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φώφη Γεννηματά.
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά απαντά στις επικρίσεις για τη μείωση του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Αυστραλία και απευθύνει πρόσκληση στους αρμόδιους φορείς της ομογένειας να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφωθεί η σωστή πολιτική.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Πρόσφατα ξεκινήσατε δημόσια διαβούλευση για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά. Σε τι ακριβώς στοχεύετε;
Βασική μας επιδίωξη είναι να σχεδιάσουμε μια νέα στρατηγική για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας με διακομματική συναίνεση. Μια πολιτική ευέλικτη που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες που παρατηρούνται, κατά τόπους, στις διαφορετικές ηπείρους. Την ίδια στιγμή και με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον μας στρέφεται στο πώς θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των διαφορετικών μορφών εκπαίδευσης που προωθούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας αλλά και στο πως θα ενισχύσουμε νέες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Κεντρικός μας στόχος είναι να αποκτήσει η ελληνική γλώσσα τη θέση που της αξίζει. Να αναγνωριστεί ως ένα ουσιαστικό εφόδιο για τη ζωή του σύγχρονου πολίτη του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι πολύ χρήσιμος ένας ουσιαστικός διάλογος, όλων όσων εμπλέκονται με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τόσο στην Αυστραλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτό το διάλογο θα διατυπωθούν νέα επιχειρήματα που θα απαντούν στο ερώτημα γιατί κάποιος να μαθαίνει την ελληνική σε μια χώρα όπως η Αυστραλία, νέες μεθοδολογίες (π.χ. εξ αποστάσως εκπαίδευση), και νέοι τρόπο παρέμβασης (πολιτιστικά προγράμματα, εκπαίδευση ενηλίκων, σύστημα υποτροφιών και ανταλλαγών, λειτουργία κέντρων «Λόγος», κτλ.).
 Σημαντικός στόχος είναι η ίδρυση και λειτουργία των πολιτισμικών κέντρων «Λόγος» για την προβολή της γλώσσας και του πολιτισμού μας μέσα όμως από ήδη υπάρχουσες δομές. Ένα κέντρο «Λόγος» θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ένα πετυχημένο ημερήσιο σχολείο, ένα πρόγραμμα ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμιο, κτλ. Με αυτό τον τρόπο, δεν ιδρύουμε δομές που ίσως να μην μπορούμε να στηρίξουμε σε βάθος χρόνου, αλλά αξιοποιούμε και ενισχύουμε τις υπάρχουσες. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι παροικίες στην ενίσχυση τέτοιων κέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου