Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αδιέξοδο και 4ήμερη απεργία στα ελληνικά ΜΜΕ


Με μία πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά του ελληνικού Τύπου, που περιγράφει ανάγλυφα το μέγεθος της κρίσης που διέρχεται ο χώρος, τα κυριακάτικα φύλλα κυκλοφορούν σήμερα, Πέμπτη. Αιτία της
κίνησης αυτής είναι οι δύο επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ από σήμερα έως και την Κυριακή 11 Απριλίου.
Στόχος των εργαζόμενων στα ΜΜΕ είναι να ανακόψουν το ρεύμα αναθεώρησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των περικοπών, βάζοντας στο στόχαστρο τα φύλλα της Κυριακής, που αποτελούν και το βαρύ πυροβολικό των δημοσιογραφικών οργανισμών. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν πωλήσεις πολλαπλάσιες των καθημερινών, καθώς βοηθούνται από τις προσφορές που συνοδεύουν τα έντυπα και έχουν γίνει κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια.
Βεβαίως, στην κινητοποίηση συμμετέχει το σύνολο των εργαζομένων στον τομέα της ενημέρωσης, ενώ αναμενόταν μέχρι χθες το βράδυ και η στάση των εργαζομένων στις δημοσιογραφικές ιστοσελίδες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν θα μεταδίδουν ζωντανές ενημερωτικές εκπομπές, ενώ όλες οι εβδομαδιαίες εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα και αύριο.
Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της μάχης χαρακωμάτων που διεξάγεται εδώ και πολλούς μήνες, τόσο σε επίπεδο μεμονωμένων επιχειρήσεων όσο και συλλογικά μεταξύ εκδοτών και εργαζομένων στα ΜΜΕ. Στο διάστημα αυτό ιστορικές εφημερίδες όπως π.χ. η «Απογευματινή» έχουν βάλει λουκέτο, άλλες έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και περικοπές αποδοχών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς που αναγκάζονται να περιστείλουν πολλές από τις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε επαφή μεταξύ εκδοτών και ΕΣΗΕΑ προκειμένου να αναζητηθεί κάποια λύση, ωστόσο η πρόταση για περικοπές απολαβών που ξεπερνούν τα 1.500 κατά 15%, δεν έγινε δεκτή από την ηγεσία των συνδικαλιστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απεργία συμμετέχει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο το τελευταίο διάστημα κλυδωνίζεται λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές των εργαζομένων και της αναθεώρησης των εργασιακών τους δεδομένων.
«Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ και προειδοποιούμε ότι δεν θα υποκύψουμε στην προσπάθεια των εργοδοτικών οργανώσεων που, συνεπικουρούμενοι από την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκουν την πλήρη εργασιακή απορύθμιση στο χώρο των ΜΜΕ, και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά και τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για έντιμη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.
Ωστόσο, μέχρι χθες δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η συμμετοχή στην κινητοποίηση θα ήταν καθολική. Πέρα από τους εργαζόμενους σε κάποιες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, οι οποίοι δεν προβλεπόταν μέχρι χθες να συμμετέχουν στην απεργία, οι υπάλληλοι της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», παρά το γεγονός ότι δήλωσαν «παρών» στο κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τις διαφωνίες τους με το συνδικαλιστικό τους όργανο: «Eκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα ενεργειών γενικού χαρακτήρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση της κρίσης και πιστεύουν ότι η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να ακολουθήσει πιο ευέλικτες μορφές πάλης που να επιμερίζει τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες και να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα δεδομένα και προβλήματα του κάθε Μέσου».
Παράλληλα, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», πραγματοποιήθηκε προχθές 24ωρη απεργία με αιτήματα την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα και την τήρηση εκ μέρους της διοίκησης της υπόσχεσης να μην απολυθεί κανείς μέχρι το τέλος του 2011. Στο κανάλι «Αlter», όπου οι εργαζόμενοι είχαν αναστείλει την συμμετοχή τους στις ενημερωτικές εκπομπές καθώς παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι τεχνικοί αποφάσισαν στην πλειοψηφία τους να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας με αποτέλεσμα τεχνικοί και δημοσιογράφοι να επιστρέψουν από προχθές ζωντανά στις οθόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου