Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πορτογαλία: Έως 90 δισ. το πακέτο διάσωσης

Η Πορτογαλία προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια ακολουθώντας το πράδειγμα Ελλάδας και Ιρλανδίας, καθώς το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνεται.
«Δοκίμασα τα πάντα αλλά φτάσαμε στο σημείο που αν δεν λαμβάναμε αυτήν την απόφαση, θα αντιμετωπίζαμε κινδύνους που δεν μπορούμε να αντέξουμε», δήλωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Jose Socrates σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από τη Λισαββόνα. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει αίτημα για χρηματοοικονομική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με δυο ευρωπαίους αξιωματούχους, που γνωρίζουν το θέμα, η Πορτογαλία στοχεύει σε «πακέτο» έως και 75 δισ. ευρώ. Ωστόσο δημοσίευμα της πορτογαλικής εφημερίδας Diario Economico ανεβάζει το πόσο στα 90 δισ. ευρώ.
Ο Socrates, που ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με το τι είδους «πακέτο» χρειάζεται η Πορτογαλία. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Pedro Passos Coelho, πάντως, δήλωσε πως θα στηρίξει το αίτημα για βοήθεια. Παράλληλα, το ΔΝΤ δήλωσε πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να βοηθήσει την Πορτογαλία, αν χρειαστεί.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, ενδέχεται να αρχίσουν να καθορίζουν τις λεπτομέρειες του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας κατά την αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στο Godollo, κοντά στη Βουδαπέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου