Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μάστιγα η «άνοια»


Αυστραλοί επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση της χώρας να τετραπλασιάσει τις επιδοτήσεις για τα ερευνητικά προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της άνοιας την οποία χαρακτηρίζει «μάστιγα του αιώνα».

Μαζί τους συμφωνεί και ο πρόεδρος της «Φροντίδας» Σάκης Ζαφειρόπουλος, που κάνει λόγο για ένα «απίστευτης έκτασης πρόβλημα που αγγίζει πολλές οικογένειες της παροικίας μας».
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η άνοια είναι η πιο κοινή  μορφή της νόσος Αλτσχάιμερ και, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα απειληθεί ακόμα και το δημόσιο σύστημα υγείας και τα κέντρα παροχής υπηρεσιών σε ηλικιωμένους.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υποθέσεων Ηλικιωμένων Μαρκ Μπάτλερ, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που ολοένα και οξύνεται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοια κοστίζει ετησίως στην αυστραλιανή οικονομία πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτιμάται ότι περίπου 250 χιλιάδες Αυστραλοί πάσχουν από άνοια σήμερα και ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί σε περίπου 20 χρόνια.
«Αν τα στοιχεία αυτά είναι σωστά, τότε και χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από άνοια» λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος και προσθέτει ότι η «Φροντίδα» έχει ειδική μονάδα για ομογενείς που πάσχουν από  άνοια «αλλά η ζήτηση είναι μεγαλύτερη».
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, αλλά υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης» λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος, που σημειώνει ότι δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για μια «ωρολογιακή βόμβα» γιατί δεν είναι μόνο οι  ασθενείς. Είναι και τα συγγενικά τους πρόσωπα που επίσης υποφέρουν. Μιλάμε για κόστος ψυχολογικό, οικονομικό και κοινωνικό.
«Πρόκειται για μια μάστιγα που αυξάνεται με γοργότατο ρυθμό και δεν είμαι βέβαιος πως ο κόσμος κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος» είπε ο διευθυντής του Alzheimer’s Australia Glenn Rees.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπηρεσίες παροχής σε ηλικιωμένους αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες του λαού.
Στη Νέα Νότια Ουαλία το 75% αυτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών είναι άτομα που πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια. Είναι ηλικιωμένα, ασθενικά, ανήμπορα άτομα και η κατάσταση χειροτερεύει» λέει ο Τσαρλς Γουάρφ από το Σύνδεσμο Υπηρεσιών Ηλικιωμένων Νέας Νότιας Ουαλίας.
Όλοι συμφωνούν ότι το σύστημα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα.
Από κοινού διάφοροι επιστήμονες ζητούν, εκτός των άλλων, από την κυβέρνηση Γκίλαρντ να διαθέσει τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της άνοιας.
TI EINAI H ANOIA
Άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα μιας μεγάλης ομάδας ασθενειών που προκαλούν σταδιακή παρακμή στη λειτουργία ενός ατόμου.
Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια της μνήμης, διανοητικότητας, λογικής, κοινωνικότητας και αυτών που θεωρούνται φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις.
ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ;
Τα περισσότερα άτομα με άνοια είναι προχωρημένης ηλικίας, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα περισσότερα ηλικιωμένα άτομα δεν παθαίνουν άνοια.
Δεν αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη των γηρατειών. Άνοια μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο, αλλά είναι συνηθέστερο μετά την ηλικία των 65 χρονών. Άτομα στα σαράντα και στα πενήντα τους μπορεί επίσης να πάσχουν από άνοια.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές άνοιας και η καθεμία έχει τις δικές της αιτίες. Μερικές απ' τις συνηθέστερες μορφές άνοιας είναι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου