Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ο λαός στηρίζει το φόρο ρύπανσης


Νέα πτώση ψήφου του Εργατικού Κόμματος καταγράφει δημοσκόπηση της Newspoll για την εφημερίδα The Australian. Η ψήφος του κυβερνώντος κόμματος πέφτει, παράλληλα, με τη
δημοτικότητα της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ, που βάλλεται πανταχόθεν για την απόφασή της να επιβάλει φόρο ρύπανσης του περιβάλλοντος (carbon tax).
Η ψήφος του Εργατικού Κόμματος στην πρώτη κατανομή έπεσε κατά τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες στο 32%, χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας οκταετίας, ενώ η ψήφος του Συνασπισμού των συντηρητικών κομμάτων ανέβηκε πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε 45%. Σταθερή στο 12% παραμένει η ψήφος των Πράσινων, των ανεξάρτητων και των άλλων πολιτικών κομμάτων.
Η «ψαλίδα» κλείνει στη δεύτερη κατανομή με τους Εργατικούς να λαμβάνουν το 45% και ο Συνασπισμός το 55%, διαφορά δέκα μονάδων που ενισχύει τη σκληρή εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του πράσινου φόρου που προωθεί η κυβέρνηση.
Προβληματική για την κυβέρνηση και την πρωθυπουργό είναι η πτώση κατά μία μονάδα σε 39% του ποσοστού των ψηφοφόρων που εγκρίνουν το έργο της, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, ανήλθε κατά τρεις μονάδες σε 36%.
Η κ. Γκίλαρντ παραμένει «προτιμητέα πρωθυπουργός» με το 46% των προτιμήσεων έναντι του 37% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν, ότι η πτώση της ψήφου του Εργατικού Κόμματος, μετά την ανάκαμψη του παρελθόντος δεκαπενθημέρου, οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τον φόρο, ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακος, που θα πληρώνουν οι ρυπογόνες βιομηχανίες και το ύψος της αποζημίωσης που θα προσφέρει στους θιγόμενους πολίτες.
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της Galaxy Poll, για λογαριασμό των Πράσινων, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων στηρίζουν το φόρο ρύπανσης με την προϋπόθεση ότι το κρατικό εισόδημα από τη φορολόγηση των ρύπων θα διατίθεται εξ ολοκλήρου στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που θα επηρεάζονται άμεσα από το φόρο.
Από τους ερωτηθέντες 1036 ψηφοφόρους, το 66% στηρίζει το φόρο ρύπανσης, το 23% τον απορρίπτει και το 10% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
 Η έρευνα διαπίστωσε, ότι το 70% των γυναικών στηρίζει το φόρο έναντι του 62% των ανδρών. Επίσης, επτά από τους δέκα πολίτες με ετήσιο εισόδημα $70,000 και άνω στηρίζουν το φόρο, έναντι έξι στους δέκα των πολιτών με εισόδημα χαμηλότερο από $70,000.
Στη Βικτωρία το 64% των ερωτηθέντων στηρίζει το φόρο ρύπανσης, έναντι του 70% ζευγαριών με παιδιά και του 64% ζευγαριών χωρίς παιδιά.
Τα δεδομένα της δημοσκόπησης ενισχύουν τη θέση της κυβέρνησης και της πρωθυπουργού, που το τελευταίο 48ωρο βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, εξ αιτίας δήλωσης του πρώην πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ, ότι το υπουργικό συμβούλιό του ήταν διχασμένο στο θέμα της φορολόγησης ή μη των ρυπογόνων βιομηχανιών.
Ο κ. Ραντ δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Q&A του ABC ότι μέλη του υπουργικού του συμβουλίου στήριζαν την περιβαλλοντική πολιτική του και άλλα την απέρριπταν.
Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα και έξω από την κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση ερμηνεύει τη δήλωση του κ. Ραντ ως επιβεβαίωση του ενδιαφέροντός του να ανατρέψει την κ. Γκίλαρντ και αν επιστρέψεις την πρωθυπουργία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου