Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πρώτη σε πιθανότητες χρεοκοπίας παραμένει η Ελλάδα


 Με την Ελλάδα να βρίσκεται πρώτη σε πιθανότητες χρεοκοπίας (58%) μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA Datavision, υψηλά στη διεθνή επικαιρότητα, παρέμεινε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ως πιθανή χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση άλλωστε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την CMA, όπως μετέδωσε το «Dow Jones Newswires», η Ελλάδα ήταν η χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες να αθετήσει το χρέος της το πρώτο τρίμηνο του 2011, θέση που διατήρησε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.
Η πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια διαμορφώθηκε στο 58% το α’ τρίμηνο.
Η λίστα με τις έξι πιο επικίνδυνες χώρες δεν άλλαξε, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση και να ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή και η Ουκρανία. Στον αντίποδα, η χώρα με τις μικρότερες πιθανότητες να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της είναι η Νορβηγία και ακολουθούν η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ελβετία και η Ολλανδία.
Την ίδια ώρα, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις -της κυβέρνησης, της Κομισιόν και του ΔΝΤ- μία μέρα μετά τον οικονομολόγο, Νουριέλ Ρουμπινί, σε έκθεσή του ο Φρανσέσκο Γκαρζαρέλι, επικεφαλής αναλυτής επιτοκίων της Goldman Sachs στο Λονδίνο, επισήμανε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι πολύ πιθανή.
Επίσης, μετά το δημοσίευμα της γερμανικής «Financial Times», ευρωπαϊκές πηγές επικαλείται και το «Reuters», που μετέδωσε πως μερίδα αξιωματούχων της ευρωζώνης θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση χρέους, καθώς διατυπώνουν ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Μάλιστα, οι αμφιβολίες αυτές ενισχύονται και από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης όπως αυτές του Fitch που βλέπουν ότι Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, αλλά μπορεί να μην τα καταφέρει ούτε το 2013.
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται για πρώτη φορά αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι οικονομολόγοι εδώ και μήνες: Οτι ίσως πρέπει να γίνει σύντομα κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, πιθανότατα το 2012, υπογράμμιζε το «Reuters».
Η αναδιάρθρωση μέχρι πρόσφατα ήταν θέμα ταμπού στους κόλπους της ΕΕ. Ωστόσο, ακόμη και ορισμένοι Ελληνες κυβερνητικοί βουλευτές, όπως η Βάσω Παπανδρέου, που είναι πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, έχουν αρχίσει πλέον να μιλούν ανοιχτά για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης.
Και ενώ η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει πως όποια αναδιάρθρωση, είναι να συμβεί θα γίνει μετά το 2013, οπότε θα υπάρχει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα την ελέγχει, μόλις χθες τα μεγαλύτερα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προέβλεψαν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Οσον αφορά την Ελλάδα, θα υπάρξει αναδιάρθρωση», είπε ενδεικτικά ο Κάι Κάρστενσεν, επιτελής του οίκου ερευνών «Ifo». Ο ανάλογος κίνδυνος για Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι σαφώς χαμηλότερος, συμπλήρωσε.
Σε πόρισμά τους, μάλιστα, διάφορα γερμανικά ινστιτούτα τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πτώχευσης, με σαφή πρόβλεψη για τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου