Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Τον Μάιο η απογραφή του πληθυσμού


   Οι τοπικές οργανώσεις καλούν τους ετεροδηµότες ενόψει της απογραφής πληθυσµού

Θέλουν να δείξουνότι είναι πολλοί. Με επισκέψεις σε καφενεία,
τηλεφωνήµατα και ανακοινώσεις στο Ιντερνετ τοπικές οργανώσεις προσπαθούν να πείσουν συγχωριανούς και ετεροδηµότες να συµµετάσχουν στην απογραφή πληθυσµού του 2011. Αν φουσκώσουν τουςαριθµούς τους,ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν µεγαλύτερες επιχορηγήσεις για την περιοχή τους.
Η ΕλληνικήΣτατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι η απογραφή πληθυσµού - κατοικιών θα διενεργούνταν από 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2011. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή κτιρίων. Ωστόσο, σύµφωνα µεπληροφορίες,αυτή του πληθυσµού θα διεξαχθεί τελικά µέσα στον Μάιο. Μέσα στις επόµενες εβδοµάδες αναµένεται να βγει η προκήρυξη για τους 45.000 απογραφείς (πολύ λιγότεροι από τους 160.000 του 2001) που θα πραγµατοποιήσουν τιςεµπιστευτικές συνεντεύξεις. Μία δεκαετία πρινη απογραφή είχε ολοκληρωθεί σε ένα 24ωρο. Φέτος,για να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόνπιο αξιόπιστα στοιχεία, θα διαρκέσει 15 ηµέρες. Ο προϋπολογισµός φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ.

Ο ΓεώργιοςΣτεφανής, πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Η Ανάπλαση», δεν µπορεί να περιµένει. Εδώ και τρεις µήνες έχει καλέσει συντοπίτες του στο χωριό ∆ρακότρυπα Καρδίτσαςνα συµµετάσχουν στην απογραφή. Πέρα από µια ανακοίνωση στο Ιντερνετ σκέφτεται να στείλει και γράµµατα σε ετεροδηµότες ήνα διοργανώσει µιαπολιτιστική εκδήλωση για να τους δελεάσει. «Οιµόνιµοι κάτοικοιφτάνουν τους600. Θέλουµε όµωςνα µαζέψουµεπάνω από 1.000 άτοµα», λέει. «Αν δείξουµε ότι είµαστε πολλοί, θα εξασφαλίσουµε µεγαλύτερη χρηµατοδότηση µέσω της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). Σήµερα λαµβάνουµε τον χρόνο 40.000 ευρώγια κοινοτικάέργα». Πάνω από 600 κατοίκους επιδιώκει να συγκεντρώσει και ο Σύνδεσµος Λακώνων Γεωργιτσιάνων Αττικής. «ΆΠΌ τά ΆΠΌΤΕΛΕςμάτά της απογραφήςεξαρτώνταιη διατήρηση του Τοπικού Συµβουλίου Γεωργιτσίου ωςτριµελούς οργάνου και η χρηµατοδότηση τουχωριού µας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα τους.

Ο πληθυσµός µιας περιοχής διαµορφώνει τον µισθότων δηµάρχων και τις κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις. Σύµφωνα όµως µε τον υφυπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Ντόλιο, θα είναι πολύ σπάνιο να έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα ποσοτικά µεγέθη των µεγάλων δήµων τηςχώρας σε σχέση µε το 2001.

Σε δήµους µε πληθυσµόάνω των 100.000 ο δήµαρχος λαµβάνει ισόποσες αποδοχές µε τον γενικό γραµµατέα υπουργείου (περίπου 6.000

ευρώ τον µήνα).

Ο Νίκος Καραβίτης, πρώην γενικός γραµµατέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είχε αντιµετωπίσει το 2001 αρκετές περιπτώσεις δήµων που προσπαθούσαν να αυξήσουν τα δηµογραφικά µεγέθη τους καλώντας ετεροδηµότεςνα απογραφούν ψευδώς στον τόπο καταγωγής τους.

«Υπήρχε κόσµος σε καράβια που τσακώνονταν σε ποιο λιµάνι θα απογραφεί», λέει. Πώς διασταυρώνεται η αξιοπιστίατων λεγόµενων του απογραφοµένου; Σύµφωνα µε τον κ. Καραβίτη, βοηθά ησύγκριση απαντήσεων.Για παράδειγµα: ένας οδηγός τρόλεϊδεν µπορεί να ζει στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ελπίζουν σε µεγαλύτερες επιχορηγήσεις αν φουσκώσουν πλασµατικά τους αριθµούς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου