Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Με νέα υποβάθμιση απειλούν την Ελλάδα


Με νέα υποβάθμιση απειλεί την Ελλάδα εντός των επόμενων μηνών ο Standard & Poor’s Ratings, εν αναμονή και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μσρτίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χθεσινό ανακοινωθέν, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι Ελλάδα
και Πορτογαλία, παραμένουν σε «CreditWatch negative» (παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές).
Η νέα αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, το οποίο θα είναι η διάδοχη κατάσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το 2013 και έπειτα, ανέφερε ο S&P, διευκρινίζοντας ότι η ενδεχόμενη υποβάθμιση δεν θα είναι πάνω από 2 μονάδες.
Η Πορτογαλία αν υποβαθμιστεί ακόμη και κατά δύο μονάδες παραμένει σε κατηγορία επένδυσης, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επίπεδο «σκουπιδιών» (junk, υψηλού ρίσκου, υψηλής απόδοσης).
Η ελληνική οικονομία, βαθμολογείται με «ΒΒ-» από τον S&P και μαζί με την Πορτογαλία που έχει βαθμολογία «Α-», τελεί υπό «CreditWatch negative». Ο διεθνής οίκος είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου, ότι θα μείωνε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας περαιτέρω εάν ο προτεινόμενος Μηχανισμός Σταθερότητας, ευνοήσει τους δημόσιους πιστωτές σε βάρος των ιδιωτών.
Επί της ουσίας ο S&P, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χωρίς επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια, τελικά, όπως επισημαίνουν εδώ και μήνες έγκυροι αναλυτές, θα είναι αναπόφευκτο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Ενδεικτικό είναι ότι χθες το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, ξεπέρασε τις 900 μονάδες (επιτόκιο 12%), ενώ ανοδικά, προς τις 975 μονάδες βάσης, κινήθηκε και το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS).
Στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν υπήρχε αισιοδοξία για οριστική λύση-πακέτο στα προβλήματα χρέους των χωρών-μελών της ευρωζώνης, το spread ήταν κοντά στις 750 μονάδες.
Με οριακές απώλειες έκλεισε και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στον απόηχο της ανακοίνωσης του S&P και των σεναρίων αναδιάρθρωσης. Υποχώρησε κατά 0,63%, στις 1.569,92 μονάδες, με «πρωταγωνιστή» και πάλι τον τραπεζικό κλάδο. Η ΑΤΕ έχασε 3,85%, στα 2,75 ευρώ, Κύπρου 3,32%, στα 2,62 ευρώ, η Alpha 2,39%, στα 4,90 ευρώ, η Marfin Popular 2,08%, στα 0,94 ευρώ, ενώ πτώση 1,27% κατέγραψε η Πειραιώς και λίγο κάτω από 1% υποχώρησε η Εθνική, στα 6,65 ευρώ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Ολι Ρεν, ωστόσο, σε συνέντευξή του στο «Reuters», επισήμανε ότι στις Συνόδους Κορυφής της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, δεν πρόκειται να συζητηθεί θέμα περί πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Συζητάμε την παράταση της λήξης του δανείου και την τιμολογιακή πολιτική των προγραμμάτων της ΕΕ και του ΔΝΤ», διευκρίνισε.
Στο μεταξύ, αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι και η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς το κόστος κρατικού δανεισμού δεν κινείται πλέον σε ανεκτά επίπεδα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ανήλθε στο 7,64% στις 10 Φεβρουαρίου. Χθες, διαμορφωνόταν στο 7,45%. Για πρώτη φορά ανέβηκε πάνω από το 7% στις 10 Νοεμβρίου και βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τις 4 Φεβρουαρίου.
Η Ελλάδα χρειάστηκε διάσωση μέσα σε 17 ημέρες από τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της πέρασε το 7% στις 6 Απριλίου, ενώ η Ιρλανδία άντεξε για λιγότερο από ένα μήνα.
Την ίδια ώρα όπως ανέφερε η «Financial Times», η Πορτογαλία βρίσκεται σε διαμάχη με τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου.
Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η Λισσαβώνα στα μαχαίρια με τη Βόρεια Ευρωζώνη», υποστήριζε ότι η Γερμανία απέρριψε την πρόταση που υποστηρίζει η Πορτογαλία -όπως και άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης- να επιτραπεί στο ΕΤ να αγοράζει ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, επρόκειτο χθες να έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου