Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

"Εμφύλιος" στη Λιβύη


   Σε καθαρό πόλεμο έχει μετατραπεί η κατάσταση στη Λιβύη με τον Καντάφι να εξαπολύει όλο και δυνατότερες επιθέσεις κατά της σθεναρής αντίστασης των αντικαθεστωτικών για την «κατάκτηση»
της Τρίπολης.
Στο πεδίο των συγκρούσεων, την Πέμπτη οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα και τη γειτονική Ατζαμπίγια. Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι απέκρουσαν και αυτή την επίθεση και πως οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη οπισθοχώρησαν προς την πόλη Ρας Λανούφ. Σκληρές μάχες εκτυλίχθηκαν και την Τετάρτη στην ίδια πόλη, της οποίας ο έλεγχος θεωρείται μείζονος σημασίας, λόγω των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή.
Ο Καντάφι ωστόσο απείλησε για ένα «νέο Βιετνάμ» λέγοντας ότι «χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όπλα σε ένα εκατομμύριο ή δύο εκατομμύρια ή τρία εκατομμύρια (Λίβυους) και θα ξεκινήσει ένα νέο Βιετνάμ».
Συνελήφθησαν Ολλανδοί πεζοναύτες
Υπό μελέτη το σχέδιο Τσάβες
Την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμίρ Μούσα δήλωσε ότι είναι «υπό εξέταση» το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη.
Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι τόσο ο Λίβυος ηγέτης όσο και ο Μούσα συμφώνησαν με το σχέδιο του Τσάβες, που προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.
Ανακοινώσεις από τη Χάγη
Σήμερα, Πέμπτη, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα ανακοινώσει τα ονόματα ατόμων σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα σχετικά με καταγγελθέντα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί από τις 15 Φεβρουαρίου 2011.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του εισαγγελέα, ο κ. Μορένο-Οκάμπο «θα ανακοινώσει τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα διωχθούν και τα οποία έχουν προειδοποιηθεί ότι διώκονται ώστε να προληφθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου