Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μόνο για καπνοπαραγωγούς η πρόωρη συνταξιοδότηση


Η πρόωρη συνταξιοδότηση θα εφαρμοστεί μόνο σε δικαιούχους γεωργούς, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα Καπνού το έτος 2009 και μόνο στις πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές, ενώ το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης ανά δικαιούχο ορίζεται σε 5.000 €. Αυτό απαντά στον Μάξιμο Χαρακόπουλο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης με ερώτησή του στη Βουλή ζήτησε να επανεξεταστεί το ισχύον καθεστώς για την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής τους θέσης, καθώς το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει σημαντικά λόγω της πολιτικής του μνημονίου.
Όπως υπογραμμίζει ο Θεσσαλός βουλευτής «ο αρμόδιος Υπουργός στην απάντησή του δεν αναφέρει ούτε εάν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση για επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου ούτε εάν με το νέο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης των καπνοπαραγωγών θα δοθούν κίνητρα όπως η δυνατότητα για άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς από το έτερο μέλος του ζευγαριού και τίθεται ο εξής προβληματισμός: μπορεί πραγματικά να πιστεύει κάποιος ότι με 5.000 € το χρόνο μπορεί να συντηρηθεί ένα ζευγάρι καπνοπαραγωγών, οι οποίοι είναι γνωστό ότι δεν διαθέτουν μεγάλης έκτασης καλλιεργήσιμη γη για να εισπράττουν επιπλέον από την ενοικίασή της;»
Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού στον κ. Χαρακόπουλο που ανέδειξε το θέμα στη Βουλή έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο της τελευταίας τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013, το Μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης πρόκειται να εφαρμοστεί μόνο σε δικαιούχους γεωργούς, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα Καπνού το έτος 2009 μόνο στις πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές, στο πλαίσιο των προωθούμενων στοχευμένων δράσεων για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη στήριξη των καπνοπαραγωγών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ολοκληρώσει τις διοικητικές πράξεις εφαρμογής του Νέου Μέτρου της Πρόωρης Συνταξιοδότησης (Μέτρο 113 του ΠΑΑ) και μετά τον καθορισμό των λεπτομερειών, θα ακολουθήσει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή Αιτήσεων Νέων Δικαιούχων.
Οι δικαιούχοι του Μέτρου είναι γεωργοί αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, ηλικίας 55 έως 63 ετών, με δυνατότητα αποζημίωσης μέχρι 10 έτη και μέχρι 65 ετών. Το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης ανά δικαιούχο ορίζεται σε 5.000 € και χορηγείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, υπό τον όρο ότι πιστοποιείται η. τήρηση των δεσμεύσεων από τους δικαιούχους της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου