Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Στο υπουργικό συμβούλιο οι «ράμπο» των τροφίμων

Στη συγκρότηση ειδικού σώματος ελεγκτών για όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που
φέρνει αυτή την εβδομάδα- πιθανότατα την Τετάρτη 9 Μαρτίου- στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό και η οποία θα βασίζεται σε τρεις κεντρικές διευθύνσεις (Γεωργίας, Κτηνιατρικής και Διαχείρισης) καθώς και στη συνδρομή των Περιφερειακών Διευθύνσεων για το ίδιο θέμα.


Μετά το νομοσχέδιο για το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών το οποίο επιχειρεί να βάλει τάξη στους συντελεστές της συγκεκριμένης αγοράς, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία νέας ελεγκτικής αρχής έρχεται να επιβεβαιώσει με σαφήνεια την κυβερνητική πρόθεση να δοθεί τέλος στην ασυδοσία των μεσαζόντων και το βασίλειο των μεταπρατών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, η νέα αρχή θα έχει την ευθύνη της διενέργειας των ελέγχων στα ενδεικνυόμενα σημεία (χωράφι, φορτηγά, λαϊκές, σούπερ μάρκετ κ.λ.π.) και θα παραπέμπει τους παραβάτες στη διαδικασία της επιβολής ποινών και προστίμων τα οποία θα επικυρώνονται βάσει Προεδρικού Διατάγματος με αποφάσεις του υπουργού.

Η νέα Γενική Διεύθυνση θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και συντονισμού των ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας συμπεριλαμβανομένων της μεταποίησης, της διακίνησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και της εξαγωγής ή εισαγωγής αυτών.

Για τη συγκρότηση της νέας αρχής προβλέπεται η μετακίνηση προσωπικού από άλλες υπηρεσίες που λειτουργούν και σήμερα με παρεμφερές αντικείμενο, καθώς και η στενή συνεργασία με τον ΟΠΕΓΕΠ και τον ΕΛΟΓΑΚ.

Άλλωστε, όπως δηλώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, η όλη προσπάθεια «δένει» απόλυτα τόσο με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών, όσο και με τη γενικότερη φιλοσοφία ανασυγκρότησης στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, ειδικότερα μετά την εφαρμογή στο σχεδίου Καλλικράτης. Στενοί συνεργάτες του κ. Σκανδαλίδη δηλώνουν ότι η τήρηση των κανόνων της αγοράς δομείται βήμα - βήμα και με αποφασιστικότητα και σ’ αυτή την προσπάθεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο η ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών όσο και ο σχεδιασμός που επιχειρείται στο επίπεδο της αγροτικής παραγωγής με τα γνωστά πλέον «Περιφερειακά Καλάθια» αγροτικών προϊόντων, στα οποία ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης επιχειρεί να δώσει χαρακτήρα «οδικού χάρτη» που θα καθοδηγεί αγρότες, υπηρεσίες και αγορά στο δρόμο της ανάπτυξης με πρώτη ύλη την αγροτική παραγωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου