Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

72 ώρες για να φύγει δίνουν στον Λίβυο ηγέτη οι αντικαθεστωτικοί


Και ενώ οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη συνεχίζονται, οι αντικαθεστωτικοί αφού απέρριψαν την παραίτηση υπό όρους του Καντάφι δίνουν τώρα στον Λίβυο ηγέτη διορία 72 ωρών να
εγκαταλείψει τη χώρα. Διαφορετικά θα του ασκήσουν δίωξη για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

«Αν φύγει από τη Λιβύη αμέσως, μέσα στις επόμενες 72 ώρες, και σταματήσει τους βομβαρδισμούς, εμείς ως Λίβυοι δεν θα επιδιώξουμε την δικαστική του δίωξη» δήλωσε ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera, o Αμπντέλ Τζαλίλ πρόσθεσε ότι η διορία δεν θα παραταθεί πέραν των 72 ωρών.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε από τη Βεγγάζη ότι απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο για την απομάκρυνση του Καντάφι, αλλά το συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για συνομιλίες με έναν ηγέτη που δεν εμπιστεύεται.

Η ίδια η λιβυκή κυβέρνηση αρνείται -διά του υπουργείου Εξωτερικών- ότι έγινε οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης με την αντιπολίτευση με ζητούμενο τη διαπραγμάτευση της φυγής του Μουαμάρ Καντάφι. Για «ανοησίες» μίλησε σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, για να αναλάβει δράση αυξάνονται, με πολλούς βουλευτές να φοβούνται ότι εάν οι ΗΠΑ δεν εμπλακούν, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα κενό, το οποίο θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν αντιδυτικοί ισλαμιστές και η Αλ Κάιντα.

Η θέση του Μπ.Ομπάμα μέχρι στιγμής είναι ότι πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στους κόλπους τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και των αραβικών κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου