Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ανοιχτό ενδεχόμενο για δάνεια σε ελαιοκομικές ενώσεις


Θετικά απάντησε το ΥΠΑΑΤ στα αιτήματα των ελαιοκομικών φορέων της Κρήτης σχετικά με την προώθηση μέτρων για την στήριξη τις τιμής του ελαιολάδου και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά. Μεταξύ άλλων, το ελληνικό υπουργείο ζήτησε ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης από την αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Ε. Παράλληλα, υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η δανειοδότηση των οργανώσεων από τις τράπεζες.
Με επιστολή του  ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης   και Τροφίμων κ. Γιάννης  Κουτσούκος  ενημέρωσε αναλυτικά τον Σύνδεσμο των Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Κρήτης για τις ενέργειες του ΥΠΑΑΤ με τα εξής :
«Το Υπουργείο παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία το χαμηλό επίπεδο τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο και παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπισή του. Όπως τόνισε και ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, στον αρμόδιο Επίτροπο, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 21 Φεβρουαρίου, το φαινόμενο αυτό δεν δικαιολογείται για ένα προϊόν σύμβολο της ποιοτικής παραδοσιακής και υγιεινής διατροφής, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι το μοναδικό προϊόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου σημειώνεται μείωση τιμών παραγωγού το 2010.
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του ΣΕΔΗΚ αλλά και άλλων φορέων, θέσαμε το ζήτημα ενεργοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στην αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Ε. κατά τη συνεδρίασή της, στις 03.03.2011 ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά από τις αδιάθετες ποσότητες. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά ελαιολάδου και αν εκτιμηθεί ότι η ενεργοποίηση θα βοηθήσει στην εξομάλυνσή της, θα πράξει ανάλογα.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το ΥΠΑΑΤ θα εξαντλήσει κάθε μέσο που προσφέρει το ισχύον Κανονιστικό πλαίσιο με στόχο την ενεργοποίηση του Μέτρου.
Επιπλέον, θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης, έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η δανειοδότηση των οργανώσεων από τις τράπεζες προκειμένου  να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ποσότητες για την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων, να ομαλοποιηθεί η αγορά και να αυξηθούν οι τιμές παραγωγού.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δουλεύουμε  συστηματικά, στο πλαίσιό της στρατηγικής μας για το Εθνικό μας προϊόν, που είναι το ελαιόλαδο. Στρατηγική που εκτός των άλλων θα μεγιστοποιεί τις δυνατότητές μας στη διακίνηση τυποποιημένου, ταυτοποιημένου, επώνυμου και συσκευασμένου προϊόντος, στην εδραίωση του προϊόντος στις αγορές, στην ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής και οικονομικής θέσης του παραγωγού. Στη κατεύθυνση αυτή αξιοποιούμε όλα τα μέσα, Εθνικά και Κοινοτικά καθώς και τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους.
Σε αυτή μας την προσπάθεια, η συμβολή και του Συνδέσμου σας αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων, κρίνεται αναντικατάστατη.
Τέλος, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία των μέτρων που απορρέουν από τη λειτουργία της ΚΑΠ. Για το λόγο αυτό, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για την Αναθεώρησή της, προτείνουμε την αντικατάσταση των Κοινοτικών μέτρων στήριξης που ισχύουν σήμερα και χαρακτηρίζονται από αναποτελεσματικότητα και δυσλειτουργία, με νέα μέτρα που θα διασφαλίζουν τον παραγωγό, θα είναι λειτουργικά, θα αντιμετωπίζουν στην πράξη την αστάθεια των τιμών και της αγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου