Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Νέες εναέριες επιθέσεις κατά της Λιβύης


ΤΡΙΠΟΛΗ. («ΑΠΕ»).Συνεχίστηκαν για δεύτερο βράδυ οι εναέριες επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης, μετά την απόρριψη της
κατάπαυσης του πυρός, που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, από Βρετανία και ΗΠΑ.
Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη, καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, διότι αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.
«Στο πλαίσιο της απόφασης 1973, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού» ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.
Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί σήμερα η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών-μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, (τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.
Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη «μαραθώνια» σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό. Οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν στο ΝΑΤΟ έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι, ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα συζητηθεί ξανά σήμερα, Δευτέρα, που συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών.
Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.
Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα, θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
Κάποιες χώρες-μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας, το Σαββατοκύριακο. Όμως το ΝΑΤΟ, ως οργανισμός που βάσει καταστατικού του λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διηρημένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί ή όχι.
Η Γερμανία, επίσης, τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος, πάντως, της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς τόνισε, την Κυριακή, ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, πάνω από οκτώ χιλιάδες Λίβυοι που συμπορεύονται με το κίνημα της εξέγερσης κατά του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης έως σήμερα, ανέφερε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών πολιτών μιλώντας αργά το βράδυ στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου