Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Φ.Γεννηματά:"Μοντέλο" των Κέντρων Ελληνισμού το Σισμανόγλειο.


διαίτερα εντυπωσιασμένη από το Σισμανόγλειο Μέγαρο και τη λειτουργία του, ως «πρότυπου» Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμου, και συγκινημένη από τη συμμετοχή της στη θεία
λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, όπου για πρώτη φορά στη νεώτερη εποχή του Φαναρίου δόθηκε σε γυναίκα να διαβάσει το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών», επέστρεψε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφη Γεννηματά, από την Κωσταντινούπολη, έναν από τους σταθμούς της περιοδείας ενημέρωσης που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του διαλόγου εν όψει της κατάρτισης του νέου νομοσχεδίου για την ελληνόγλωση εκπαίδευση της Διασποράς.
Κατά την επίσκεψή της η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, και τον νομάρχη Κωνσταντινούπολης, και επισκέφθηκε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ζάππειο Γυμνάσιο και Λύκειο. Απηύθυνε χαιρετισμό στις εργασίες της Ημερίδας «Ορθοδοξία, Περιβάλλον και Πολιτιστική Κληρονομιά».
.
Στην Κωνσταντινούπολη η κ. Γεννηματά είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές όλων των σχολείων για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. «Ήταν μία σημαντική εμπειρία αυτό που βίωσα εκεί και ιδιαίτερα στο Σισμανόγλειο, όπου γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά με ένα εξαιρετικό δυναμικό εκπαιδευτικών, με πρωτοβουλία του Έλληνα προξένου και χορηγίες Ελλήνων», πρόσθεσε.
«Το Σισμανόγλειο είναι ακριβώς το μοντέλο που θέλουμε για τα Κέντρα Ελληνισμού με την επωνυμία "Λόγος", έχει σήμερα περίπου 500 Τούρκους σπουδαστές και μία μεγάλη λίστα αναμονής», είπε η αν. υπουργός και σημείωσε ότι μέλημά της θα είναι η στήριξή του από την ελληνική Πολιτεία. «Θέλω να δω με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να θεσμοθετήσουμε αυτή την προσπάθεια».
Η κ. Γεννηματά αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με την επίτροπο, Ανδρούλα Βασιλείου, και το απόγευμα θα παραστεί σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων Βελγίου. Αύριο θα αναχωρήσει για τη Φρανκφούτρη, όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς της ομογένειας. «Έτσι, ένας πρώτος κύκλος επαφών ολοκληρώνεται μαζί με την πρώτη φάση της διαβούλευσης και από τη Δευτέρα, που επιστρέφω, ξεκινώ να δουλεύω το προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου».
Tην  Τρίτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση μίας άτυπης επιτροπής εργασίας, που έχει συστήσει η ίδια για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου