Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη


ΤΡΙΠΟΛΗ. («ΑΠΕ»). Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, και δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας, που
βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης, όπως μετέδωσε το «Αλ Τζαζίρα», έπληξαν οι συμμαχικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Λιβύη.
Η Βεγγάζη αποτελεί από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη το προπύργιο των επαναστατών κατά του καθεστώτος του Καντάφι.
Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την Τρίπολη. Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας που ακολουθήθηκαν από εκρήξεις, ακούστηκαν το βράδυ στην περιοχή της κατοικίας του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται κατά της πόλης Ζιντάν, κάνοντας χρήση βαρέος πυροβολικού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera».
Στο μεταξύ, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Hurriyet».
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμβολή της χώρας του θα συνίσταται στη συμμετοχή με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στις επιχειρήσεις «ελέγχου» στη Μεσόγειο και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου, κυρίως στη Βεγγάζη. «Δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ ... Σε διάστημα οκτώ χρόνων ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν» στο Ιράκ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, που παραπονέθηκε γιατί δεν προσκλήθηκε στο Παρίσι το Σάββατο.
Τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι, δύο απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ένας φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, που καλύπτουν τα γεγονότα στη Λιβύη, συνελήφθησαν στις 19 Μαρτίου στην περιοχή του Τομπρούκ από τον λιβυκό στρατό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού του αυτοκινήτου που τούς μετέφερε.
Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε, χθες, την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου, για τις ενέργειες αλλά και το ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Έπειτα από συνεδρίαση που κράτησε 7 ώρες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τους 544 ψήφους. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι όχι μόνο η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους, του πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον, αλλά και συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση στην κρίση στη Λιβύη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ταχεία δράση ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μία «σφαγή» στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών τη Βεγγάζη.
Ωστόσο, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, μόνον ένας στους τρεις Βρετανούς εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη. Η εταιρεία που διενήργησε την έρευνα για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ, κατέγραψε ότι το 43% διαφωνεί με τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι και το 22% δηλώνει αβέβαιο για το αν έπρεπε ή όχι, να προχωρήσει η συμμαχία σε αυτές.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη υπό το πρόσχημα της ανωνυμίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.
«Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες» επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η ΕΕ, με τις αποφάσεις που έλαβε, «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».
Εκτινάχθηκαν, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λιβύη. Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται πάνω από τα 116 δολάρια το βαρέλι κερδίζοντας 1,32 δολάρια σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο, σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου