Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία

Προβληματισμός επικρατεί στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στην Οικονομία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν φαίνεται να τους έπεισε, σε ενημέρωση, για την πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα.
Ορισμένοι, μάλιστα, φέρονται να του ζήτησαν να ειπωθεί όλη η
αλήθεια για την Οικονομία «για να ηρεμήσει ο κόσμος και οι αγορές».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, άλλωστε, σύμφωνα με «Το Βήμα» -σε συνεδρίαση «μαμούθ» διάρκειας 4,5 ωρών, του Kοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, την Τετάρτη- εμφανίστηκε και ο ίδιος, για πρώτη φορά, μη υπερβολικά σίγουρος.

Αυτό τουλάχιστον φέρεται να του προσήψε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας: «Γιώργο, είναι η πρώτη φορά που δεν σε βλέπω υπερβολικά σίγουρο και ανησυχώ. Είναι θετικό σημάδι ότι βλέπετε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και αρχίσατε να αναγνωρίζετε τα προβλήματα. Κατάλαβες τώρα ότι το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος;».

Ο Υπουργός δεν απάντησε, άμεσα, σύμφωνα πάντα με «Το Βήμα» και συνέχισε την ενημέρωση σχετικά και με το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, όπου παραβρέθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ, ενώ είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εμείς πάντως θέσαμε όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», φέρεται να είπε και εξήγησε ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αλλά «βγαίνει». Παραδέχτηκε δε ότι δεν μπορεί κανένας να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν κάποιοι κρίσιμοι τομείς όπως π.χ. η ανάπτυξη.

«Η κοινωνία περιμένει αποτελέσματα», «δεν έχουμε σχέδιο», «δεν πείθουμε», «έχουμε νομοθετήσει για αναγκαίες αλλαγές. Θα εφαρμοστούν;», ήταν μερικοί μόνο από τους προβληματισμούς που εξέφρασαν οι βουλευτές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο μόνο που εμφανίστηκε ξεκάθαρος ήταν ότι «εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν». Παραδέχτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Διακρίνω έναν εκνευρισμό», φέρεται να είπε, για να «εισπράξει» το σχόλιο: «Δεν είμαστε εκνευρισμένοι. Ανησυχούμε. Εδώ βλέπουμε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να συντονιστούν και εμείς πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι;».

Ο βουλευτής Αχαΐας, Κ. Σπηλιόπουλος, σημείωσε ότι με το κλίμα προσδοκιών που δημιουργήθηκε για επιπλέον στήριξη της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αν πάρουμε κάτι ενδιάμεσο θα αντιδράσουν οι αγορές. «Θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει νέο κύμα πιέσεων;», ρώτησε.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποσπασματικά. Δεν ξέρουμε πια τι να λέμε στον κόσμο. Ολο υποσχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και συνεχώς ανακοινώνουμε διάφορα. Επιπλέον, δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Εγώ προσωπικά τρομάζω», παρενέβη ο βουλευτής Κοζάνης, Π. Κουκουλόπουλος.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε το αίτημα από πολλούς βουλευτές (Σούλα Μερεντίτη, Βάσω Παπανδρέου, Ν. Σαλαγιάννη, Κ. Γείτονα) να ειπωθεί η αλήθεια για την Οικονομία. «Εφτασε ο κόμπος στο χτένι. Να πούμε τα πάντα για να ηρεμήσει ο κόσμος και οι αγορές», ζήτησαν οι βουλευτές.

Πολλές αιχμές υπήρξαν από τους βουλευτές για το θέμα των 50 δισ. ευρώ. «Να μην αφήνετε την τρόικα να μας αιφνιδιάζει», παρατήρησαν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να απάντησε ότι το οικονομικό επιτελείο είχε συζητήσει το θέμα με την τρόικα και ότι οι εκπρόσωποί της βιάστηκαν να το ανακοινώσουν με το σκεπτικό ότι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές.

Συνολικά έλαβαν το λόγο περισσότεροι από 20 βουλευτές, ανάμεσα σε αυτούς οι κ.κ. Δ. Δριβελέγκας, Θ. Παπαγεωργίου, Ν. Ρογκάκος, Π. Κουρουμπλής και οι κυρίες Ελ. Παναρίτη και Ε. Καϊλή. Αρκετοί επαίνεσαν τον Υπουργό για το φορολογικό νομοσχέδιο και για τις αυστηρές ποινές που επιβάλλει για τη φοροδιαφυγή.

Στο τέλος της συζήτησης αρκετοί πρόσφεραν μάλιστα στήριξη και αλληλεγγύη στον κ. Παπακωνσταντίνου. «Ξέρουμε ότι έχεις πολλά να κάνεις. Να είσαι ψύχραιμος», είπαν ορισμένοι. «Είμαι ψύχραιμος. Ταπί και ψύχραιμος», αστειεύτηκε εκείνος, επιχειρώντας να ελαφρύνει το κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου