Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Έλεγχοι για καρτέλ σε ακτινίδια και ντομάτα


Διοικητικά πρόστιμα ύψους 228.900 ευρώ επιβλήθηκαν για παραβάσεις της αγορανομικής νομοθεσίας στα οπωροκηπευτικά, μέσα στο 2010, όπως ενημερώνει τη Βουλή, με έγγραφό του ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί τη Βουλή ο υφυπουργός, για το έτος 2010, η Διεύθυνση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς διενήργησε 1.017 ελέγχους που αφορούν τα οπωροκηπευτικά και επεβλήθησαν 260 Διοικητικά Πρόστιμα ύψους 228.900 ευρώ. Ειδικότερα, έγιναν 431 έλεγχοι σε Λαϊκές Αγορές, 129 σε Κεντρικές Αγορές, 155 έλεγχοι στη Βαρβάκειο αγορά, 11 έλεγχοι σε συσκευαστήρια, 206 έλεγχοι σε Κρεοπωλεία, Οπωροπωλεία, Ιχθυοπωλεία, 2 έλεγχοι σε χονδρεμπόρους, 50 έλεγχοι σε Πολυκαταστήματα Super Markets, 9 έλεγχοι σε καταστήματα τροφίμων, 8 σε επιχειρήσεις κρέατος εκτός ΟΚΑΑ, 10 έλεγχοι σε συσκευαστήρια στην Ηλεία και την Αχαΐα και 6 στην περιοχή της Θήβας.

Αφορμή για να διαβιβαστούν τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Βουλή, έδωσαν βουλευτές που με ερωτήσεις τους, επισημαίνουν στην κυβέρνηση ότι υπάρχει διεύρυνση της ψαλίδας στα αγροτικά προϊόντα, στις τιμές ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, κερδοσκοπία, αδιαφανείς συναλλαγές και οικονομικός εκβιασμός των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, με αποτέλεσμα και ο καταναλωτής να πληρώνει υπέρογκες τιμές αλλά και οι παραγωγοί να είναι ζημιωμένοι.

Στο έγγραφό του ο κ. Ρόβλιας ενημερώνει ότι το χονδρεμπορικό κέρδος στα οπωρολαχανικά κυμαίνεται από 8% έως 12% και το λιανικό κέρδος από 20% έως 40% ανάλογα με το είδος του οπωρολαχανικού. "Στρέβλωση στην αγορά μπορεί να παρουσιαστεί από την αδιαφάνεια στη συναλλαγή μεταξύ παραγωγού και Α΄ χονδρεμπόρου (υπερτιμολογήσεις) για την οποία είναι συνυπεύθυνος και ο παραγωγός", αναφέρει επίσης ο κ. Ρόβλιας και διαβεβαιώνει ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι.

Επιπλέον, για την καλύτερη παρακολούθηση της διαμόρφωσης των τιμών και την προστασία των αγροτών, υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις Λιπασμάτων και Αγροτικών Σπόρων να υποβάλουν στην Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς-Διεύθυνση Κοστολόγησης και Έρευνας Αγοράς, τιμοκατάλογο με τα είδη των προϊόντων και να ενημερώνουν 20 ημέρες πριν από οποιαδήποτε μεταβολή στις τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου