Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Σκληρή η Μέρκελ



«Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο. Τα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι διάρκειας 3 ετών, ενώ στην Ιρλανδία 7 ετών. Οι συζητήσεις για τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος, από κοινού με άλλα μέτρα, είναι στο τραπέζι» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον
πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθιστώντας σαφές ότι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού δανείου συνδέεται άμεσα με τη λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, και εμμέσως με το γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.


Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για τα παραπάνω θα ληφθούν στην κρίσιμη Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά υπογραμμίζοντας ότι «έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της», κάτι που όπως πρόσθεσε επιδρά θετικά στη γερμανική κοινή γνώμη. «Πολλοί Γερμανοί είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο» είπε και πρόσθεσε ότι όσο πιο αποφασιστικά ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, τόσο περισσότεροι θα πείθονται.

Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.

Η δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία στη Γερμανία όπου τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας, επιστροφής στη δραχμή, ενώ η Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ευθαρσώς στην έκθεσή της την οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και της αγοράς κρατικής ομολόγων.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους ή κουρέματος, «γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας», όπως δήλωσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την προσήλωσή της σε ένα σταθερό ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι το χρέος της Ελλάδας και η διαχείρισή του δεν πρόκειται να επιφέρει πρόσθετο βάρος στους Γερμανούς φορολογούμενους, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εφαρμόσει πλήρως το οικονομικό πρόγραμμά της.

«Για εμάς είναι θέμα αξιοπιστίας ως προς εμάς και τους Ευρωπαίους εταίρους» η πιστή εκτέλεση του προγράμματος, είπε ο κ. Παπανδρέου. Προς επίρρωση των παραπάνω, ο πρωθυπουργός έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί.

Δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκαναν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ, μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

«Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει» δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Κατηγόρησε, επίσης, τη γερμανική κυβέρνηση ότι «δεν έχει το θάρρος να συζητήσει με το λαό όσα είναι σήμερα αναγκαία και ελπίζω ότι πριν το επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιστρέψουμε σε λαϊκισμούς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Πρασίνων εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. «Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός μόνον κόμματος» είπε ο κ. Έτσντεμιρ ενώ πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου