Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Απειλή οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου


Η αύξηση που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην τιμή των υγρών καυσίμων, εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή αποτελεί απειλή για την αμερικανική Οικονομία, όπως αναφέρει σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νιου Γιορκ
Τάιμς», επικαλούμενη ειδικούς οικονομικούς αναλυτές (περισσότερες πληροφορίες για την πορεία των τιμών του πετρελαίου στη σελίδα 16).
Αν, μάλιστα, η αύξηση της τιμής των καυσίμων συνεχιστεί, το γεγονός αυτό θα επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής Οικονομίας, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι αρκετά αργός και δεν δείχνει να μπορεί να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και εκείνοι οι οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν οι τιμές του πετρελαίου δεν συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, η αβεβαιότητα γύρω από τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή θα περιορίσει την ανάπτυξη, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Υπάρχει ένα στοιχείο φόβου για το τι θα γίνει μετά, αλλά και για το τι θα γίνει μετά το μετά» είναι μεταξύ άλλων τα λόγια του Ντάνιελ Γέργκιν, ο οποίος είναι ιστορικός του πετρελαίου και παράλληλα πρόεδρος του «IHS Cambridge Energy Research Associates».
Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στη Λιβύη, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) είχε κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο 2011. Παράλληλα, η ισχυροποίηση του χρηματιστηρίου είχε κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον και για το λόγο αυτό πρόθυμοι να ξοδέψουν.
Ωστόσο, και άλλες πηγές οικονομικής αβεβαιότητας, εκτός από τις τιμές του πετρελαίου, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες. Οι τιμές των ακινήτων έχουν συνεχίσει την πτωτική τους πορεία και οι πωλήσεις των νέων κατοικιών έχουν πέσει κατακόρυφα μέσα στο μήνα Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός πανικός της περυσινής χρονιάς έχει ξεθωριάσει, τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης εξακολουθούν και υπάρχουν, απειλώντας την παγκόσμια Οικονομία.
Τα προβλήματα προϋπολογισμού και χρέους, εξάλλου, σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης απειλούν, επίσης, να εμποδίσουν την ανάκαμψη. Οι πολιτειακές κυβερνήσεις υπό το βάρος των πολλών οικονομικών προβλημάτων είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις υπαλλήλων τους, ενώ το αδιέξοδο στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο με αφορμή τον προϋπολογισμό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει κάποιες υπηρεσίες σε αναστολή λειτουργίας.
«Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι μόλις και μετά βίας είχαμε καταφέρει να βγούμε από μια καταστροφική οικονομική κρίση» είναι μεταξύ άλλων τα λόγια του Μπέρναρντ Μπάουμχολ, ο οποίος είναι οικονομολόγος στο «Economic Outlook Group». Το εν λόγω γκρουπ το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν αισιόδοξο για τις προοπτικές της αμερικανικής Οικονομίας.
«Η ανάκαμψη έχει μέχρι στιγμής χρονική διάρκεια μικρότερη των δύο χρόνων αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Πλέον δεχόμαστε και αυτά τα χτυπήματα και η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη» είπε εξάλλου ο ίδιος.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν υποστηρίζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν σιγά-σιγά να γλιστρούν προς μια νέα ύφεση. Παράλληλα είναι πολύ νωρίς να πει πόσο θα εξαπλωθούν οι διαδηλώσεις που έχουν προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε Αίγυπτο, Μπαχρέιν και Λιβύη. Στην παρούσα χρονική στιγμή, οι περισσότεροι αναλυτές δεν προβλέπουν ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, που είναι δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη, θα προσβληθούν από τον επαναστατικό πυρετό.
«Είναι όμως δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επαναστάσεις» λέει ο Κρις Λαφάκας, ο οποίος είναι οικονομολόγος στην «Moody’s Analytics» που εστιάζει σε θέματα ενέργειας.
Τα προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν θα ήταν καταστροφικά για τις τιμές, όπως επεσήμανε ο Κρις Λαφάκας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Σαουδική Αραβία μπορεί να προκαλέσει μέσα σε μια μόνο νύχτα αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 25%.
Κατά την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10%, ξεπερνώντας τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ο Λαφάκας εκτιμά μέσα στο 2011 η μέση τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι θα κυμανθεί γύρω στα 90 δολάρια, από τα 80 που ήταν η μέση τιμή του το 2010.
Οι αυξημένες τιμές της βενζίνης έχουν ήδη αναγκάσει την Τζέιμι Γουέμπ, που είναι διευθύντρια σε κέντρο ανακύκλωσης στο Σιου Σίτι της Αϊόβα και τον σύζυγό της, Κεν, που εργάζεται στα «Wall Mart» να περιορίσουν τα έξοδά τους.
Τον τελευταίο μήνα το ζευγάρι ακύρωσε την συνδρομή του στη δορυφορική τηλεόραση και έκοψε παράλληλα και το Ιντερνετ. Περιόρισαν ταυτόχρονα τις επισκέψεις που έκαναν τα Σαββατοκύριακα με το αυτοκίνητό τους στους γονείς της Γουέμπ που διαμένουν στο Μοβίλ.
«Πρόκειται κυριολεκτικά για μάχη. Πρέπει να προσέχουμε και το παραμικρό μας έξοδο» είπε χαρακτηριστικά στην «Νιου Γιορκ Τάιμς» η Γουέμπ.
«Τα έσοδα είναι μειωμένα και τα έξοδα αυξημένα. Οσο συνεχίζεται αυτό δεν είναι δυνατόν να μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου» λέει από την πλευρά του ο Τζέρολ Κίβετ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της «Kivett Inc» μιας εταιρείας η οποία κατασκευάζει εκκλησιαστικά έπιπλα στο Κλίντον της Βόρειας Καρολίνας. «Προσπαθούμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατάμε τους υπαλλήλους μας και να τους πληρώνουμε, με την ελπίδα ότι η Οικονομία θα ανακάμψει. Φαίνεται, όμως, ότι δεχόμαστε το ένα πλήγμα μετά το άλλο» κατέληξε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου