Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βιολογικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει η οικονομική κρίση


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μέσω του ΑγροΤύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιολογικών Αγορών, κ. Θεόδωρος Αρβανίτης σχετικά με την πορεία της βιολογικής καλλιέργειας στην χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και στα βιολογικά προϊόντα που πωλούνται στην
βιολογικές λαϊκές αγορές. Επίσης ο ίδιος επισημαίνει ότι το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίξει πιο ενεργά τον κλάδο ενημερώνοντας το κοινό για τα προϊόντα τους μια δουλειά την οποία μέχρι σήμερα επωμίζονται οι ίδιοι. «Ο κόσμος τους τελευταίους 6 μήνες είναι μουδιασμένος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή. Κάνει περικοπές. Με απλά λόγια εκεί που στο παρελθόν ένας καταναλωτής αγόραζε 5 κιλά μήλα τώρα αγοράζει 3 κιλά. Κατά την γνώμη μου αν συνεχίζει έτσι η αγορά θα υποχρεωθούμε λιγότερες εκτάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αρβανίτης.
Και προσθέτει: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να βοηθήσει στην προώθηση των βιολογικών προϊόντων. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι στην Zootechnia η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη το υπουργείο είχε ένα τεράστια περίπτερο με δεκάδες ενημερωτικά φυλλάδια για όλες τις αγροτικές καλλιέργειες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Για την βιολογική γεωργία δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Το θέμα της προώθησης το κάνουμε στην ουσία μόνοι μας χωρίς στήριξη μέχρι στιγμής».

Κάμψη στην βιολογική γεωργία

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής το 2010 σημειώθηκε μικρή κάμψη στην βιολογική γεωργία. Ειδικότερα τα στοιχεία αναφέρουν ότι με μειωμένο ρυθμό αύξησης το τελευταίο 12μηνο, είναι η στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες. Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Ε.Ε. ο αριθμός των καλλιεργητών που απασχολούνται στη χώρα μας με τη βιολογική γεωργία 5πλασιάστηκε την περίοδο 2000-2008. Συγκεκριμένα, από 5.343 βιοκαλλιεργητές το 2000, οι απασχολούμενοι αγρότες στη βιολογική γεωργία έφθασαν τα 24.057 άτομα, το 2008. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μικρή κάμψη, καθώς πέραν της οικονομικής κρίσης και κατά συνέπεια της μειωμένης κατανάλωσης, από το 2006 και μετά δεν «τρέχει» κανένα πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου