Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Παραμένει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής


Οι άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) γλίστρησαν στο μοδάτο καφέ «The Three Little Pigs», την περίοδο των εορτών και κάθισαν στο κατάμεστο μπαρ. Αμέσως άρχισαν να ζητούν από τους πελάτες τις αποδείξεις πληρωμής των ποτών τους. Και δεν έμειναν ευχαριστημένοι.
Το παραπάνω επεισόδιο αποτελεί ένα παράδειγμα, που αναφέρεται
στο εκτενές δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς» για το πώς ακόμη φοροδιαφεύγουν οι Ελληνες και παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Το ΣΔΟΕ, ενισχυμένο από νέες διατάξεις κατά της φοροδιαφυγής, έκλεισε το καφέ για 48 ώρες με την αιτιολογία ότι δεν είχαν κοπεί αρκετές αποδείξεις.
Το ίδιο συνέβη και σε άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντας σε όλη την Αθήνα (εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, μπαρ, καφέ) με τα ονόματά τους να δημοσιεύονται στις τοπικές εφημερίδες για παραδειγματισμό.
Τα ορατά αποτελέσματα είναι μέρος μόνο της προσπάθειας των ελληνικών Αρχών να πατάξουν αυτό που έχει γίνει τρόπος ζωής εδώ και δεκαετίες η αποφυγή πληρωμής φόρων.
«Μάθαμε πολλά», λέει ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης. «Εχουμε μεγάλη επιτυχία στην ταυτοποίηση αυτών που οφείλουν φόρους, αλλά πολύ λιγότερη στη συλλογή τους», πρόσθεσε.
Πολλά διακινδυνεύονται από αυτό το φαινόμενο. Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ίσως και να χάνει ετησίως περί τα 30 δισ. δολάρια, που θα αρκούσε να λύσει το πρόβλημα του χρέους.
Την περασμένη Ανοιξη, οι Αρχές πίστευαν ότι θα βελτίωναν γρήγορα το σύστημα συλλογής φόρων. Οι αξιωματούχοι εκνευρίστηκαν όταν το ΔΝΤ αποδέχτηκε την πρόβλεψή τους μόνο για επιπλέον 1,6 δισ. δολάρια στον Προϋπολογισμό από τους φόρους. Ηταν ένα ποσό που ο κ. Πλασκοβίτης θεώρησε ότι εύκολα θα καλυπτόταν.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, δήλωσε πως η υπηρεσία έκοψε πρόστιμα και αποδείξεις για απλήρωτους φόρους το 2010 συνολικού ύψους 6,5 δισ. δολαρίων, όταν το 2009 ανέρχονταν στα 2,2 δισ. δολάρια.
Οι άνδρες του «κυνήγησαν» γιατρούς που ισχυρίζονταν ότι έκαναν 25.000 δολάρια το χρόνο, αν και μόνο το ετήσιο ενοίκιο των ιατρείων τους ξεπερνούσε πολύ το εισόδημά τους.
Ρώτησαν επίσης για το «πόθεν έσχες» τους ιδιοκτήτες των γιοτ, που είχαν δηλωθεί για επιχειρηματικούς λόγους ενώ χρησιμοποίησαν δορυφορικές φωτογραφίες για να βρουν τις αδήλωτες πισίνες στα επαύλεις.
Οι πληρωμές όμως εξακολουθούσαν να είναι ασθενικές. Και οι αρμόδιοι δήλωσαν αδυναμία να πουν πόσο φόρο συγκέντρωσαν γιατί εξακολουθούσαν να έρχονται αναφορές από τις κατά τόπους Εφορίες. Δήλωσαν, ωστόσο, ότι υπολείπονταν 4.5 δισ. δολάρια από το προβλεπόμενο ποσό στον περσινό προϋπολογισμό, εξαιτίας της ύφεσης και των απλήρωτων φόρων.
Στην πραγματικότητα, η συλλογή φόρων ήταν τόσο αναιμική, που η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να προσφέρει ένα πρόγραμμα αμνηστίας, με το οποίο οι οφειλέτες που θα προσέλθουν θα πληρώσουν το 55% μόνο των οφειλών τους.
Μέχρι τώρα το πρόγραμμα αυτό απέφερε 1,5 δισ. δολάρια.
Προκάλεσε, όμως και κριτική, ακόμη και από το κυβερνητικό κόμμα. Η κριτική εστιαζόταν ότι με το πρόγραμμα, που παλαιότερες κυβερνήσεις εφήρμοζαν, έδειξε ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση ήταν σοβαρή στις προθέσεις της να εφαρμόσει ένα αυστηρό φορολογικό σύστημα.
«Στην ουσία, ενθαρρύνεις τον κόσμο να θεωρεί ότι σε πέντε χρόνια από τώρα θα υπάρχει άλλη αμνηστία και νέα έκπτωση», δήλωσε ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Ο κ. Μπακούρης δήλωσε ότι οι νέες διατάξεις, σαν αυτή που έκλεισε για 48 ώρες το καφέ «Three Little Pigs» και άλλες, που επιβάλλουν στους πολίτες να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να έχουν αφορολόγητο, έχει κάπως σφίξει τα λουριά. Αλλά η αμνηστία και η αγορά πρώτης κατοικίας χωρίς πόθεν έσχες έχει μειώσει την ηθική της κυβέρνησης.
Η αγορά πρώτης κατοικίας χωρίς ερωτήσεις για τα χρήματα έγινε για να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα αλλά «ενθαρρύνει το ξέπλυμα χρημάτων», λέει ο κ. Μπακούρης.
Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συλλογή φόρων ίσως να είναι το υπάρχον νομικό σύστημα. Γιατί κάποιος μπορεί να κάνει έφεση στα πρόστιμα και η εκδίκαση της υπόθεσής του να πάρει 8 με 10 χρόνια να εκδικαστεί. Υπάρχουν πάνω από 300.000 τέτοιες περιπτώσεις.
Παράλληλα, προκειμένου να γίνει αποδεκτός ο νέος φορολογικός κώδικας απαιτείται να υπάρξει ισότητα και ισονομία. Αντίθετα προσφέρει τόσες εξαιρέσεις που πολλοί τον θεωρούν άδικο. Για παράδειγμα αθλητές και τραγουδιστές πληρώνουν πολύ μικρό φόρο. Οι πρώτοι γιατί η αθλητική τους ζωή είναι μικρή σε διάρκεια και οι δεύτεροι γιατί έχουν πολλά έξοδα.
Εάν αλλάζει η διάθεση των πολιτών, είναι άλλο ένα ερώτημα. Κατά τον κ. Πλασκοβίτη, υπάρχει μία βελτίωση. Ο γιατρός που κάνει 200.000 το χρόνο και δήλωνε 35.000, τώρα δηλώνει 65.000, ανέφερε. «Υποθέτει πως δεν θα πιαστεί με τις 65.000 δολάρια». «Ασθένειες δεκαετιών δεν εξαλείφονται μέσα σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.
Ετσι και με τους ιδιοκτήτες πισίνων. Μόνο 324 πολίτες τις δήλωσαν, ενώ ο δορυφόρος έχει δείξει πάνω από 10.000. Πολλοί προσπάθησαν να τις καλύψουν με πράσινο πλαστικό, να μοιάζει με χορτάρι.
Εχουν αρχίσει και οι καταγγελίες. Το 2009 σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, υπήρξαν 3.500 και το 2010 18.000 καταγγελίες για φοροφυγάδες.
Μένουν πολλά να γίνουν. Και χθες κατατέθηκε ένας νέος φορολογικός νόμος στην ελληνική Βουλή, που αυστηροποιεί τις διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου