Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το μνημόνιο αφύπνησε ποικιλοτρόπως τους Ελληνες


 Αν αναρωτιέται κανείς πως αντιδρούν οι Ελληνες μετά το μνημόνιο, πέρα από διαδηλώσεις και απεργίες, δεν έχει παρά να ψάξει καλά στους ατέλειωτους διαδρόμους του Διαδικτύου. Εκεί που κάθε τόσο δημιουργούνται νέοι ιστότοποι από κινήματα πολιτών που αντιστέκονται ποικιλοτρόπως στη λαίλαπα των μέτρων που τους επιβάλλονται λόγω της κρίσης. Ανεξάρτητα αν όλα αυτά ή μέρος αυτών οφείλεται στο μνημόνιο της Ελλάδας με την τρόικα.
Οι ιστότοποι αυτοί λειτουργούν όχι μόνο ως ενημερωτικοί αλλά και ως
κυβερνοχώροι συνάντησης των πολιτών που εκφέρουν τις απόψεις τους. Και γιατί όχι, για ορισμένους μπορεί να λειτουργούν και καταπραϋντικά, αφού αρκετοί δεν αντέχουν να βγαίνουν σε πλατείες να διαδηλώνουν. Τα Διαδίκτυο άλλωστε μπορεί να εκτονώνει με ποικίλους τρόπους…
Ωστόσο ας μη γίνεται σύγχυση με τα διάφορα blogs που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Εκεί υπάρχει η προσωπική άποψη και πολύ συχνά και η παραπληροφόρηση.
Αντίθετα στις ιστοσελίδες των διαφόρων κινημάτων αντίστασης –όπως θα τα λέγαμε- παρατηρείται ενημέρωση, αφύπνιση, κάλεσμα, αλλά και πρωτοτυπία. Ο Ελληνας μέσα από αυτά αναγκάζεται να σκέφτεται και να κρίνει ατομικά, σε αντίθεση με τις μαζικές πορείες, που κυρίως υπακούουν σε κομματικές η συνδικαλιστικές προτροπές.
Αξια μνείας ίσως και λόγω παγκόσμιας πρωτοτυπίας είναι η σελίδα που δημιούργησε μία παρέα εργαζόμενων και φοιτητών που μετακινείται -όπως όλοι οι Αθηναίοι- με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι συνεχείς απεργίες και στάσεις εργασίας στα μέσα τους τροποποιεί διαρκώς το πρόγραμμα και τους ταλαιπωρεί αφόρητα. Ετσι δημιουργήθηκε μία ιστοσελίδα που αναφέρει ποιοι και που κάνουν καθημερινά απεργία, ώστε όσοι θέλουν να ενημερώνονται διαμορφώνοντας το πρόγραμμά τους.
Αλλη σελίδα είναι ίσως και η πιο γνωστή. Αυτή του κινήματος «δεν πληρώνω». Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους : «Eίμαστε μια ανοιχτή πρωτοβουλία από τα κάτω με στόχο να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο των εργαζομένων, από τα κάτω και στους Αγώνες» αναφέρουν έχοντας ως email τη διεύθυνση denplirono@hotmail.gr>.
Αρκετά ασαφές, όμως, το μήνυμα αλλά και η σχέση που μπορεί να έχει η κίνηση αυτή με την κάθε συλλογική εργατική διεκδίκηση; Εκτός, ίσως, από κάποια κομματική η ιδεολογική συνέπεια…
Γι’ αυτό αποτανθήκαμε σε μία ακτιβίστρια που δεν «χαμπαριάζει» από κόμματα, κατά τη δήλωσή της. Ωστόσο είναι ενεργή στις κινητοποιήσεις κατά της πληρωμής των διοδίων, στις οργανωμένες κινητοποιήσεις κατά της πληρωμής εισιτηρίων και συμπαρίσταται ενεργά στο ξεσηκωμό των κατοίκων της Κερατέας κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
Είναι η κ. Α.Κ. (θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της). Και όπως μας είπε:
«Το έναυσμα για μένα ήταν η διοργάνωση από τon Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αρχές Ιούνη 2010, ημερίδας για την δανειακή σύμβαση με την τρόικα (μνημόνιο), με τον συνταγματολόγο Κασιμάτη.
Δεν πίστευα τα αφτιά μου όταν άκουσα για την οριστική και αμετάκλητη απεμπόληση της εθνικής μας κυριαρχίας, κι άρχισα σαν τρελή για πρώτη φορά να διαβάζω 4-5 ώρες την μέρα μπλόγκς. Ως τον Αύγουστο είχα σαφή άποψη: βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένη πλεκτάνη με υβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα να ‘καικαιδίζουν’. Στην κυριολεξία ένοιωσα το Σύνταγμα να με καλεί για υπεράσπισή του στην πράξη».
Για τα κινήματα μας εξηγεί: «Το κίνημα των διοδίων, το βρήκα εξ αρχής, ως τον κεντρικό άξονα που ανασκολοπίζει την λογική της μίζας, της δημόσιας κλοπής και κυρίως της κομματικής χειραγώγησης. Oσο και να προσπαθούν οι αριστερούληδες, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ κι η παρέα του, το κίνημα ήταν και παραμένει αυθόρμητο γιατί η συντριπτική του πλειοψηφία σιχαίνεται τα κόμματα και ελέγχει την παρουσία τους στο κίνημα».
Ωστόσο η κ. Α.Κ. εξηγεί πως «η ταμπέλα ‘Δεν Πληρώνω’, βρίσκω να είναι ελλιπής. Για μένα το θέμα τίθεται ως ‘Ελέγχω για να Πληρώσω’. Ελέγχοντας τις συμβάσεις παραχώρησης επί Σουφλιά το 2007 είναι όλες διάτρητες. Συνειδητά λοιπόν και κατόπιν πολιτικής (όχι κομματικής) τοποθέτησης απέναντι στο ελληνικό Σύνταγμα σηκώνω μπάρες. Την ίδια άποψη έχω και για το χρέος: ΕΛΕΓΧΟΣ»!
Πράγματι, για το χρέος πράγματι έχουν γραφτεί πολλά. Μάλιστα σε μία άλλη ιστοσελίδα την «Οlympiada» (σ..σ όπου δημοσιεύοντα όλα όσα ενδιαφέρουν το αφυπνισμένο Ελληνα που ανησυχεί) έχει αναρτηθεί μία μελέτη που έγινε από εθελοντές Ελληνες και Ομογενείς επιστήμονες και είχε ως αποδέκτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές.
Η μελέτη δεν είναι παρά μία συγκεντρωτική αναφορά με συγκεκριμένες αποφάσεις, νομοσχέδια με υπουργικές υπογραφές, υπογραφές δημοσίων λειτουργών και ημερομηνίες που ταυτοποιούν εύκολα τους υπευθύνους. «Είναι εκατοντάδες αυτές οι αποφάσεις που καταχρέωσαν την Ελλάδα και την κατάντησαν ‘επαίτη’» όπως αναφέρεται.
Και να τι λέει μεταξύ άλλων, το κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο Παπούλια:
«Μια ομάδα αναλυτών με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του λογιστηρίου του κράτους αποφασίσαμε να δώσουμε μια απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Αποδεχόμαστε πλήρως την κριτική που θα ακουστεί ως προς την προσέγγιση και την ακρίβεια των αριθμών μας. Όποιος επιθυμεί να την αμφισβητήσει όμως ας το κάνει με στοιχεία. Σας εγγυόμαστε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα . (…)
»Τέσσερεις είναι οι κυρίες αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σ’ αυτό το σημείο με σειρά βαρύτητας.
1. η κακοδιαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων
2 η κακοδιαχείριση του αναπτυξιακού πυλώνα της οικονομίας
3. η φοροδιαφυγή
4. η χρηματοδότηση των τραπεζών με €43 δισεκατομμύρια».
Το κείμενο καταλήγει: «Χρειάστηκε πραγματικά προσπάθεια για να διολισθήσει μία χώρα σαν την Ελλάδα στα σημερινά μεγέθη. Το μέγεθος του εγκλήματος σας αφήνουμε να το αποτιμήσετε εσείς και οι συνάδελφοι σας. Εμείς πάντως δεν θα σταματήσουμε. (…). Μετά τιμής, Οι Έλληνες Πολίτες ( Ελλάδας και Εξωτερικού).
Yπάρχει όμως και μία άλλη κίνηση, αυτή των πολιτών στήριξης του Καστελόριζου, που προτρέπει Ελληνες και ομογενείς να στέλνουν κάρτες και επιστολές στο ξεχασμένο ακριτικό νησί.
Λόγω της κινητοποίησης αυτής, το γραφείο του δημάρχου της Μεγίστης έχει πλημμυρίσει με 1.000 κάρτες ενώ και άλλες τόσες έχουν καταφθάσει στο Δημοτικό σχολείο.
«Στηρίζουμε το Καστελόριζο», «Φυλάτε Θερμοπύλες», «Κουράγιο, είμαστε μαζί σας» γράφουν οι Έλληνες της Αμερικής, του Καναδά αλλά και από άλλες ακριτικές περιοχές όπως ο Έβρος, τασσόμενοι με αυτόν τον τρόπο στο πλευρό των κατοίκων.
Να σημειωθεί ότι SOS είχε εκπέμψει ο δήμαρχος κ. Πανηγύρης, καταγγέλλοντας πως από την ηπειρωτική Ελλάδα τους έχουν ξεχάσει αφού δεν τους αναφέρουν ούτε στους μετεωρολογικούς χάρτες. Φοβάται μάλιστα πως οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν αφήσει το νησί στο έλεος της Άγκυρας και αγωνιά για το μέλλον καθώς προκύπτει μείζον θέμα με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Όποιος ενδιαφέρεται, πάντως, να στείλει γράμμα μπορεί να το κάνει στη παρακάτω διεύθυνση:
Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο
Μεγίστη, 85111, Καστελόριζο, Δωδεκάνησα,
Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου