Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

.Μαγειρεύουμε ελληνικά



Μια ακόμα καλοκαιρινή συνταγή σας παρουσιάζω σήμερα για το μενού αυτής της εβδομάδας: μπάμιες με κοτόπουλο στο φούρνο. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, που όμως μισούσα όταν ήμουν μικρή, γιατί, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παιδιά, τότε σιχαινόμουν και αηδίαζα με τις μπάμιες. Είναι αλήθεια ότι η μπάμια
με αυτή την ιδιαίτερη γλοιώδη  γεύση και τη χνουδωτή υφή έχει αρκετούς εχθρούς που αρνούνται πεισματικά να τη συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Έχει όμως και φανατικούς λάτρεις που ψάχνουν πώς και τι να την ανακαλύψουν στα μανάβικα – κυρίως σε αυτά που έχουν πελάτες από τη λεκάνη της Μεσογείου ή από την Ινδία.
Βέβαια, πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες και προτιμήσεις αλλάζουν με τα χρόνια και αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που αντιπαθούν τις μπάμιες θα σας προέτρεπα να κάνετε μια δοκιμή· πού ξέρετε, μπορεί αυτή τη φορά να σας αρέσουν. Άλλωστε, ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρήσετε τις γευστικές σας επιλογές και να προσθέσετε καινούργιες τροφές στο διαιτολόγιό σας.
Ο λαός μας, ως γνωστόν, αγαπάει τις μπάμιες και τις μαγειρεύει με διάφορους τρόπους: σκέτες ως λαδερό φαγητό, με κρέας (κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι) ή ακόμα και με ψάρι, συνταγή που συνηθίζεται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, βλέπουμε  καταξιωμένους Έλληνες σεφ να αναδεικνύουν τις μπάμιες με συνταγές που ανεβάζουν την ελληνική μαγειρική τέχνη σε ένα άλλο επίπεδο. Εγώ όμως συνεχίζω σταθερά παραδοσιακά και σας προτείνω μια από τις κλασσικές και ιδιαίτερα δημοφιλείς συνταγές για τις μπάμιες.
ΜΠΑΜΙΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΥΛΙΚΑ (ΜΕΡΙΔΕΣ 4):
1 μέτριο κοτόπουλο
1 κιλό μπάμιες
4 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
2-3 κουταλιές ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τις μπάμιες και τις καθαρίζουμε, κόβοντας τις κορφές τους γύρω-γύρω με ένα κοφτερό μαχαιράκι, προσπαθώντας να διατηρήσουμε την κωνική μύτη στο πάνω μέρος και προσέχοντας να μην τις κόψουμε βαθειά και φανούν οι σπόροι τους.
Απλώνουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί και τις ραντίζουμε με το ξύδι. Τις αφήνουμε στο ξύδι για 1-2 ώρες, κατά προτίμηση στον ήλιο - αυτό το κάνουμε για να σφίξουν και να στεγνώσουν οι μπάμιες και να μην βγάλουν τα ‘σάλια’ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Κόβουμε το κοτόπουλο στα τέσσερα, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το κοτόπουλο μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό.
Στο ίδιο τηγάνι και με όσο λάδι έχει μείνει, σοτάρουμε τις μπάμιες για μερικά λεπτά - (αν έχει μείνει ξύδι στο ταψί τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε πριν τις ρίξουμε στο τηγάνι). Προσθέτουμε τις μπάμιες στο ταψί με το κοτόπουλο φροντίζοντας ώστε τα κομμάτια του κοτόπουλου να σκεπάζουν τις μπάμιες για να πάρουν γεύση από το κοτόπουλο και να μην καούν.
Τέλος πλένουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη – μπορούμε αν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες να χρησιμοποιήσουμε 1 κουτί ντοματάκια αφού τα λιώσουμε με το πιρούνι.
Ρίχνουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και τις αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Περιχύνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω από το κοτόπουλο με τις μπάμιες.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για 1 περίπου ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Δεν θέλουμε πολλά υγρά στο ταψί αν παρόλα αυτά δείτε ότι χρειάζεται προσθέστε 1/2 ποτήρι νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου