Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

H Ελλάδα δείχνει την πρόκληση της ενοποίησης της Ευρώπης

 Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και όχι μόνο, δείχνουν την πρόκληση ενοποίησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επισήμανε χθες η «WSJ».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στα χέρια τους μία τεράστια ατζέντα από θέματα για τον Ιούνιο, που πρέπει να διευθετήσουν ώστε να
ελέγξουν μία κρίση χρέους την οποία ώς τώρα δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν.

Εχοντας αναβάλει τις μεγάλες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, για το σχήμα της ευρωζώνης και το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πλέον να αποτρέψουν μία κρίση πληρωμών στην Ελλάδα.
Επίσης, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την Ιρλανδία, αλλά και για τις λεπτομέρειες οικονομικών σχεδίων ανταγωνιστικότητας που θα δώσουν, όπως προσδοκούν, ώθηση στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως το ότι η Ελλάδα δεν θα είχε αρκετά χρήματα να καλύψει τις ανάγκες της, δεν ήταν καν θέμα συζήτησης πριν από 3 μήνες στη Σύνοδο. Χρειάστηκε η πρόσφατη υπενθύμιση του ΔΝΤ, πως θα πρέπει να έχει εγγυήσεις για τη φερεγγυότητα της χώρας για τουλάχιστον 12 μήνες ώστε να συμβάλει στην 5η δόση.
Ως συνέπεια, προετοιμάζεται μια νέα διάσωση ύψους 65 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών επενδυτών σε αυτή, ήταν που προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις. Η Γερμανία επέμεινε πως οι κάτοχοι ομολόγων θα έπρεπε να συμβάλουν, με μία μορφή αναδιάταξης του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ, έκρινε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση «καταστροφική» και απείλησε πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες.
Πλέον, με τη συμφωνία και τους όρους της νέας διάσωσης λίγο πριν την ανακοίνωσή τους, οι αναλυτές επιμένουν πως ακόμη και αν πειστούν επενδυτές εθελοντικά να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα, το χρέος της χώρας δεν θα «εξαφανιστεί», αλλά θα συνεχίσει να στοιχειώνει την ευρωζώνη.
Ακόμη και αν τα νέα δάνεια φτάσουν ώς το 2014, το ερώτημα που παραμένει είναι τι θα γίνει έπειτα: Μία επιβαλλόμενη αναδιάρθρωση στους ιδιώτες επενδυτές, με ενδεχόμενο μετάδοσης των κινδύνων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή πρόσθετη στήριξη ξανά, που μόνο ευεργετική δεν θα είναι για τους Ελληνες και τους Γερμανούς;
Και υπάρχει κάτι ακόμη που θα πρέπει να παρακολουθεί κανείς στενά στην Ελλάδα: Οι τράπεζες. Μία μείωση στις καταθέσεις τους γίνεται εδώ και καιρό και μπορεί να υπάρξει και κλιμάκωση, καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι έτοιμη η ΕΚΤ να συμπαρασταθεί επ’ άπειρο;
Η δεύτερη διάσωση και οι όροι της, θα εγκριθούν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, μετά από μία προετοιμασία που θα γίνει στο επόμενο συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 του μήνα, αν δεν πραγματοποιηθεί κάποια έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου