Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Αγώνας δρόμου Ευρωπαίων για νέα διάσωση της Ελλάδας


Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να εξασφαλίσουν -υπό σκληρούς όρους για την Ελλάδα- νέο πακέτο διάσωσης, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας στα μέσα Ιουλίου.
Oπως έγραψε η «WSJ», χθες, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στον απόηχο των
δηλώσεων Τρισέ για παρεμβάσεις στην εθνική οικονομική πολιτική των χωρών της ευρωζώνης, το ζήτημα που παραμένει «φλέγον» είναι η συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών και με ποιο τρόπο, στο νέο πακέτο στήριξης.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν στη Βιέννη, την Τετάρτη το απόγευμα, για να εξετάσουν το πώς μπορεί να γίνει η νέα διάσωση, όπως διευκρίνισε η αμερικανική εφημερίδα, διαπίστωσαν το «χάσμα» μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ, σχετικά με το αν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μοιραστούν «πόνο».
Κάποια από τα 60 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια για να κλείσει χρηματοδοτικά κενά -όντας ακόμη αποκλεισμένη από τις αγορές- θα πρέπει να προέλθουν από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι για να μπορούν να ζητήσουν κάτι τέτοιο ξανά από το λαό τους, πιέζουν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να δεχτούν μία αναδιάταξη των χρεών της Ελλάδας (reprofiling).
Δηλαδή, την επιμήκυνση της αποπληρωμής τους. Κάτι που όμως αποτελεί ανάθεμα για την ΕΚΤ. Οι οίκοι άλλωστε προειδοποιούν πως οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης μπορεί να προκαλέσει «πιστωτικό γεγονός», να θεωρηθεί χρεοκοπία και να επηρεάσει την αξιολόγηση όχι μόνο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και άλλων χωρών.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η «WSJ», ένας Γερμανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η χώρα του τελικά θα πρέπει να συναινέσει στο ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να μην αποτελέσουν μέρος του πακέτου διάσωσης, καθώς μία συμφωνία επί αυτού πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Το Βερολίνο, δεν έχει άλλη σοβαρή εναλλακτική εκτός από το να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μη χρεοκοπήσει, είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι μία αναδιάταξη χρέους δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε τόσο σύντομο διάστημα. Τελικές αποφάσεις, πάντως δεν έχουν ληφθεί.
Παράλληλα, υπάρχουν αναλυτές που λένε ότι η Ελλάδα, ακόμη και αν λάβει νέα δάνεια, παραμένει απίθανο ότι θα ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της. «Η αναδιάταξη του χρέους δεν είναι αρκετή», δήλωσε στη «WSJ» ο Ροντρίγκο Ολιβάρες Καμινάλ, καθηγητής Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Αυτό ήταν μία επιλογή το 2009 ή στις αρχές του 2010, όχι όμως το 2011. Προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με βενζίνη», πρόσθεσε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η λύση της χρηματοδότησης δεν λειτούργησε την πρώτη φορά, ενώ μόλις την Τετάρτη τα βράδυ ο Moody’s προειδοποίησε πως η Ελλάδα έχει πιθανότητες 50% να χρεοκοπήσει τα επόμενα 5 χρόνια, υποβαθμίζοντας τη χώρα.
Η χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως δεν αποτελεί επιλογή για την ΕΕ, καθώς θα είχε συνέπειες και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η Γερμανία προς το παρόν, προτίθεται να προχωρήσει το πολύ μέχρι την αναδιάταξη χρεών.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως χθες δημοσίευμα στο «Reuters» έκανε λόγο για σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΕ για το πώς η προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να υποθηκευτεί για την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων που θα διατεθούν σε τράπεζες σε αντάλλαγμα των παλαιών που λήγουν.
Ο χρόνος όμως για την ελληνική οικονομία στενεύει, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί πως δεν θα δώσει την πέμπτη δόση που του αναλογεί τον Ιούλιο, από τα αρχικά δάνεια διάσωσης, αν η ΕΕ δεν δώσει εγγυήσεις, με νέες πιστώσεις, πως η Ελλάδα θα παραμείνει φερέγγυα για τουλάχιστον 12 μήνες ακόμη.
Από την πλευρά της, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει τις δικιές της εγγυήσεις για να λάβει πρόσθετη βοήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να υπάρξει επιτάχυνση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, αλλά και νέες περικοπές και νέοι φόροι.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση, όπως έγραψε η «WSJ», προτείνει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ φέτος, στα ήδη 4,8 δισ. ευρώ που έχουν σχεδιαστεί. Για το διάστημα 2012-2015 ο στόχος είναι μείωση του ελλείμματος κατά 22 δισ. ευρώ.
Στο επίκεντρο θα είναι οι βαθιές περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες στο 44,1% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, από 49,6% πέρυσι. Μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο θα αποτελέσει η αύξηση των εσόδων που σχεδιάζεται από το 39,1% του ΑΕΠ το 2010 στο 43,1% το 2015, δεδομένης της αποτυχίας το προηγούμενο διάστημα.
Την άνοιξη του 2010, στόχος της Ελλάδας ήταν έσοδα από φόρους 55,1 δισ. ευρώ, από 48,5 δισ. ευρώ το 2009. Τελικά, συγκέντρωσε μόνο 51,1 δισ. ευρώ. Η διαφορά καλύφθηκε κυρίως από τις μεγαλύτερες περικοπές, αλλά η ύφεση κλιμακώθηκε, «ρίχνοντας» εκτός στόχων το Μνημόνιο. Γι’ αυτό, ακόμη και αν η ΕΕ καταλήξει σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα, η λύση δεν θα είναι οριστική. Το έλλειμμα παραμένει πάνω από 10% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος αυξάνεται πάνω από το 150% του ΑΕΠ. Επίσης, η χώρα έχει να αποπληρώσει τεράστια χρέη σε ομόλογα που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Περισσότερα από 25 δισ. ευρώ το 2014 και ακόμη πιο πολλά από 17 δισ. ευρώ το 2015. Αν μέχρι τότε δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, τότε η ΕΕ θα πρέπει να δανείσει και άλλο τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου