Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» περνάει και εντός Βουλής και δημιουργεί τους «αγανακτισμένους» βουλευτές. Κυρίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς οι βουλευτές πλέον «σηκώνουν» κεφάλι και λένε ότι θέλουν ενημέρωση για το τι πήγε στραβά τον πρώτο χρόνο, αλλά και αναλυτική συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015.

Η επιστολή των 16 βουλευτών προς τον Πρωθυπουργό, που δημοσιεύτηκε χθες στον «Ε.Κ.», είναι αποκαλυπτική και αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί τα αιτήματά τους, κάποιοι από τους 16 δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμη και να παραιτηθούν για να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά οι βουλευτές ήταν 11, έγιναν πολλοί περισσότεροι, αλλά μετά από έντονες προσπάθειες του Π. Ευθυμίου, του Χρ. Πρωτόπαπα και του Β. Εξαρχου, τη δήλωση υπέγραψαν οι 16 βουλευτές.
Ετσι, χθες, η κυβέρνηση προσπάθησε να ικανοποιήσει το αίτημά τους για σύγκλιση των κυβερνητικών οργάνων, όχι όμως και αυτό που αφορά την εξαντλητική συζήτηση των όσων προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με διαδικασίες αντίστοιχες του προϋπολογισμού, όπως διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οπως δήλωσε χθες ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Β. Εξαρχος, για το κείμενο των «16», «τίθενται ορισμένα θέματα αυτονόητα», ενώ για την ψήφισή του ως ένα και μόνο άρθρο εξήγησε: «Το Μεσοπρόθεσμο είναι τριετής προϋπολογισμός. Θα ακολουθήσει εκτελεστικός νόμος. Αρα, η λογική του Μεσοπρόθεσμου είναι λογική προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά άρθρα. Θα πάει με την κανονική διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».
Ωστόσο, το ερώτημα, πλέον, είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι βουλευτές.
Κάποιοι, σύμφωνα με το «Εθνος», έλεγαν πως «θα ζητήσουμε αλλαγές στο φορολογικό, σε θέματα όπως η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, και μετά θα αποφασίσει ο καθένας τη στάση του». Αλλοι λένε πως «δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση». Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθούν και να αφήσουν την υποχρέωση της ψήφου στους επιλαχόντες.
Σύμφωνα με «Tο Βήμαo», το κείμενο της επιστολής άλλαξε τρεις φορές έπειτα από συζήτηση που έκαναν οι υπογράφοντες βουλευτές μεταξύ τους με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να υπάρχουν διατυπώσεις, οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά της κυβέρνησης. Επίσης, με το περιεχόμενο συμφωνούν και άλλοι βουλευτές που δεν το υπέγραψαν, για διάφορους λόγους, όμως και όσοι είχαν τη πρωτοβουλία δεν ήθελαν να προκαλέσουν μέτωπο με την κυβέρνηση, αλλά να πιέσουν για να γίνει μια συζήτηση που θεωρούν απαραίτητη. Είναι ενδεικτική η δήλωση της Βάσως Παπανδρέου, που δεν υπέγραψε, αλλά είπε ότι οι βουλευτές ζητούν τα αυτονόητα.
Χαρακτηριστικά, η βουλευτής Σοφία Γιαννακά, που συνυπόγραψε την προχθεσινή επιστολή, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα», είπε πως «θέμα καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου δεν τίθεται, τουλάχιστον από εμένα. Δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση...».
Ο Θωμάς Ρομπόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», είπε ότι αν το Μεσοπρόθεσμο έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν θα το υπερψηφίσει.
Ετσι, χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Την Τρίτη, θα συγκληθεί διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Ανάπτυξης και Εργασίας, ώστε όλοι βουλευτές να πάρουν όσες απαντήσεις ζητήσουν. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο και την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την τελική έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ώστε μετά να κατατεθεί στη Βουλή.
Αλλά και οι Υπουργοί δεν θεωρούνται δεδομένοι. Στις δύο συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τετάρτης θα κληθούν να πουν τη γνώμη τους και αναμένονται με ενδιαφέρον οι απόψεις τους. Για παράδειγμα η άποψη της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, σχετικά με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου