Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ για νέο δάνειο διάσωσης



. Την ύπαρξη συμφωνίας για νέα διάσωση της Ελλάδας, υπό αυστηρούς όρους και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από συνάντηση 2,5 ωρών που είχε στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
«Αναμένω από το Eurogroup να αποφασίσει συμπληρωματική
χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, την ώρα που ο «Ε.Κ.» όδευε στο πιεστήριο, «στέλνοντας» το ευρώ στα 1,456 δολ. και γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, παρότι μέχρι εκείνη την ώρα είχαν απώλειες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, κατά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, που έγινε στον απόηχο της ανακοίνωσης της τρόικας για τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να προχωρήσουν στην Ελλάδα.
Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε μάλιστα ότι επήλθε «συνολική συμφωνία» και για το Ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά, όμως επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν «τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο».
Τέλος, τόνισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει θέμα πτώχευσης, καθώς και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει πετύχει ήδη πολλά και θα πετύχει πολύ περισσότερα στο μέλλον.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο, είχε κλείσει λίγο νωρίτερα από τις δηλώσεις Γιούνκερ-Παπανδρέου, σημειώνοντας όμως νέο «ράλι» μετά από αυτό της Τρίτης (σ.σ. τότε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» έκανε λόγο για συναίνεση της Γερμανίας σε νέο πακέτο βοήθειας).
Χθες, στον απόηχο τηλεγραφήματος του «Reuters», που αναφερόταν σε συμφωνία «επί της αρχής» για νέα διάσωση της Ελλάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.333,66 (+4,42%). Στο επίκεντρο των επενδυτών οι τραπεζικές μετοχές (+8,87%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τράπεζες, Alpha Bank (+12,86%), Eurobank (+11,11%), Κύπρου (+9,57%), Marfin Popular Bank (+7,94%), Πειραιώς (+7,84%), Εθνική (+7,80%). Παράλληλα, σημαντική πτώση κατέγραψαν τα spreads και τα CDS των ελληνικών ομολόγων, παραμένοντας όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τη νέα διάσωση προεξοφλούσαν οι επενδυτές μετά και τη θετική κατάληξη -μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων- του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, στο οποίο περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις.
Μία εξέλιξη, που μαζί με τα νέα δάνεια από την ΕΕ, οδηγεί -εκτός απροόπτου- στην εκταμίευση της 5ης δόσης της αρχικής διάσωσης τον Ιούλιο και από το ΔΝΤ, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Το ΔΝΤ ζητούσε εγγυήσεις από την ΕΕ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φερέγγυα για τουλάχιστον ακόμη 12 μήνες ώστε να συνεχίσει να δίνει χρήματα. Η ΕΕ με τη σειρά της για να δώσει εγγυήσεις-χρήματα ζητούσε από την Ελλάδα, σκληρούς όρους.
Το πρακτορείο «Reuters»
Το «Reuters» επικαλούμενο «πηγές» -που έχουν γνώση τι συζητήθηκε την Τετάρτη στη Βιέννη κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που εισηγείται προτάσεις στο Eurοgroup- υπογράμμιζε πως υπήρξε συμφωνία για πρόταση ενός νέου 3ετούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας, με περιορισμένη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2014.
Ως αντάλλαγμα, έχουν ζητηθεί δεσμεύσεις της κυβέρνησης επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων και νέα μέτρα.
H δεύτερη διάσωση θα επικαλύπτει το πρώτο Μνημόνιο και θα περιλαμβάνει «ορισμένες μορφές» συμμετοχής επενδυτών του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, η συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων, θα είναι περιορισμένη, ώστε να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός», όπως προειδοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης.
Λεπτομέρειες για τον τρόπο συμμετοχής, καθώς και η κατανομή της συμπληρωματικής χρηματοδότησης, μένουν να καθοριστούν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στις 20 Ιουνίου.
Στη συνάντηση της Βιέννης υπήρξε συνολική συμφωνία ότι το ενδεχόμενο χρεοστάσιο της Ελλάδας τον Ιούλιο αν δεν καταβληθεί η 5η δόση από τα ΔΝΤ, αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και το ευρώ και κατά συνέπεια, «αποκλείεται να επιτραπεί να συμβεί».
Στη βάση αυτή, συμφωνήθηκε να προταθεί στους Υπουργούς Οικονομικών η νέα διάσωση με τη συμμετοχή των ιδιωτών που προβλέπει, να επιτρέπει την πολιτική του διαχείριση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, που υπάρχει πρόβλημα να περάσει από τα κοινοβούλιά τους, αν υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.
Οσον αφορά στο ύψος της νέας διάσωσης, επισημαίνεται πως βάσει των προβλέψεων του πρώτου Μνημονίου ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητούσε από τις αγορές 28 δισ. ευρώ το 2012 και 35 δισ. το 2013, προκύπτει ότι το ύψος του πακέτου θα είναι τουλάχιστον 65 δισ. ευρώ. Καθώς το νέο πρόγραμμα βοήθειας θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τα μέσα του 2014, απαιτούνται άλλα 20 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Ιούνιο του 2014 υπολογίζονται σε 142 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου