Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κραδασμούς στη ΝΔ προκαλεί η σκληρή στάση του Σαμαρά

. Κραδασμοί σημειώνονται και στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς αρκετοί βουλευτές είναι της γνώμης ότι δεν χρησιμεύουν οι τόσο σκληροί αντιμνημονιακοί τόνοι που χρησιμοποιεί ο πρόεδρός τους, Αντώνης Σαμαράς. Και, μάλιστα, δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ άνετα, καθώς ούτε την περασμένη Δευτέρα που μίλησε ο κ. Σαμαράς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του
κόμματος δεν έδωσε το περιθώριο να εκφράσουν τις απόψεις του βουλευτές που τυχόν θα

ήθελαν. Αρκέστηκε σε ένα μονόλογο, αφήνοντας και αιχμές για κομματική πειθαρχία.

Παράλληλα, από το Ηράκλειο Κρήτης, το βράδυ της Τετάρτης, επανέλαβε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του «όχι», πυροδοτώντας έναν κύκλο ζωηρών συζητήσεων για την ορθότητα της επιλογής του σε αυτή την πολύ κρίσιμη κατάσταση. Κι αυτό, επειδή ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι γκρέμισε έτσι τις όποιες γέφυρες συνεννόησης θα μπορούσαν να υπάρξουν με την κυβέρνηση.
Η πρώτη που αντιδρά είναι η βουλευτής Αργολίδας, Ελσα Παπαδημητρίου. Δεν κρύβει τη στενή της φιλία με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά έχει μείνει πιστή στη ΝΔ. Τώρα προαναγγέλλει επί της ουσίας το «ναι» στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, μια κίνηση που, εάν τελικά γίνει, θα την θέσει αυτομάτως εκτός ΝΔ, καθώς θα διαγραφεί και από την Κ.Ο. και από το κόμμα.
«Είμαι αποφασισμένη να βάλω την Ελλάδα πάνω από όλα με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε στο κρατικό ραδιόφωνο της «ΝΕΤ» και όταν ρωτήθηκε εάν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο συμπλήρωσε: «Περιμένω να το διαβάσω και αυτό και όλα τα άλλα. Είναι νωρίς να βάζουμε κόκκινες και κίτρινες και πράσινες γραμμές. Θα πράξω κατά συνείδηση».
Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα: «Eίχα αποκομίσει τη βεβαιότητα ότι θα φτάναμε σε μια συναίνεση, γιατί αυτό πιεστικά μου ζητάει όποιος ξένος βλέπω στο εξωτερικό. Το βράδυ από όσα άκουσα από την τηλεόραση στην Κρήτη, πιστεύω ότι επανερχόμαστε σε ένα μεγάλο ‘όχι’».
Επίσης, όπως επισημαίνει «Το Βήμα» και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Κυριάκος Μητσοτάκης που ρωτήθηκε για την προοπτική συναίνεσης, επικαλέστηκε με νόημα, την ομιλία του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο., δίνοντας τον τόνο και το στίγμα που κινούνται και άλλοι βουλευτές του κόμματος, όπως π.χ. οι κ. Μιχ. Μπεκίρης, Κ. Καραγκούνης, Κ. Τσιάρας, κ.ά. «Εγώ άκουσα με πολλή προσοχή την ομιλία του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο. του κόμματος. Είδα ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης και συναίνεσης σε μια σειρά από θέματα», είπε στο ραδιοσταθμό «Real», αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ομιλία του Σαμαρά στο Ηράκλειο. Και πρόσθεσε ότι «είναι βέβαιο ότι, εάν πάμε ενωμένοι να διαπραγματευτούμε το νέο μνημόνιο, το οποίο καθώς φαίνεται ότι έρχεται, θα πετύχουμε καλύτερους όρους από ό,τι αν πάμε διχασμένοι».
Παράλληλα και ο τομεάρχης Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας προς το «Σκάι», είπε ότι υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης και σημεία συνεργασίας μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, αλλά αναγνώρισε πως «αγκάθι» παραμένει το φορολογικό.
Πάντως, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σε ερώτηση αν θα διαγραφεί βουλευτής της ΝΔ στην περίπτωση που υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, είπε ότι «όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε». Επίσης, «κανένα σχόλιο» απάντησε σε σχετική ερώτηση και η Ελσα Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου