Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

«FT»: Επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες


Οι ελληνικές τράπεζες, θα χρειαστούν επιπλέον 20 δισ. ευρώ, αν εγκριθεί το γερμανικό σχέδιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα διάσωση της ελληνικής οικονομίας, έγραψε χθες η εφημερίδα «FT», επικαλούμενη έγγραφο που διέρρευσε από το άτυπο Eurogroup της Τρίτης.
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως ο Standard & Poor’s, μία μέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 4 ελληνικών τραπεζών κατά 3 μονάδες, σε «CCC» από «B», ελάχιστα πάνω από το όριο της χρεοκοπίας,
διατηρώντας παράλληλα και την προοπτική τους αρνητική.
Οι τράπεζες είναι η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank Ergasias, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, ο Οίκος διατήρησε την αξιολόγηση «C» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και την αξιολόγηση «CCC-» των υβριδικών εκδόσεων τους.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο που επικαλείται η «FT», τιτλοφορείται «Επιλογές για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδα: Σημείωμα για το Eurogroup». Σε αυτό αναφέρεται ως πλεονέκτημα του γερμανικού σχεδίου, το οποίο, προβλέπει μεγάλο μερίδιο των ιδιωτών σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης να μην επωμιστούν όλο το βάρος. Κάτι που θα μετριάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των πιστωτριών χωρών.
Οσον αφορά στα μειονεκτήματα, η Κομισιόν φαίνεται εφησυχασμένη, παρότι μπορεί να σημάνει και χρεοκοπία της Ελλάδας, με άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία να επηρεάζονται άμεσα. Το κόστος δανεισμού θα φτάσει σε νέα δυσθεώρητα ύψη, με την ελληνική οικονομία εκτός αγορών για πολλά χρόνια, αν καταταχθεί από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία «SD» (επιλεκτική χρεοκοπία).
Εκείνο επίσης που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας και αν κληθούν να συμμετάσχουν στη νέα διάσωση, δεχόμενες μία μορφή αναδιάρθρωσης, θα έχουν πλήγμα στην κεφαλαιακή τους βάση.
Κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν δάνεια ύψους έως 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αισιόδοξη πρόβλεψη. Γι’ αυτό και η προχθεσινή συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου με τους τραπεζίτες της χώρας, από τους οποίους ζήτησε να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Αν η Ελλάδα καταταχθεί στην κατηγορία «χρεοκοπίας», τα κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται πλέον δεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση δανεισμού, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειαστούν χρήματα, πριν ακόμη ξεκινήσει η νέα διάσωση.
Οι Υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν, σύμφωνα με τη «FT», ότι ενδέχεται να πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα ελληνικά ομόλογα προς τράπεζες. Εξ αυτών ομόλογα ύψους 45,7 δισ. ευρώ κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,9% των περιουσιακών τους στοιχείων και σε 140% των κεφαλαίων τους.
Tο Eurogroup, όπως ανέφερε το έγγραφο, εξετάζει 3 εναλλακτικές για τη νέα διάσωση: Η πρώτη αφορά τη γερμανική πρόταση για μία εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων των ιδιωτών με νέα ομόλογα, η διάρκεια των οποίων θα παραταθεί κατά 7 έτη.
Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης εκτιμούν ότι μία επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων με 100% συμμετοχή των ιδιωτών «θα εξάλειφε ουσιαστικά την ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση» προς την Ελλάδα τα επόμενα 5,5 χρόνια, πέρα από τα 57 δισ. ευρώ που αποτελούν το υπόλοιπο από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Η επιλογή αυτή, όμως, μπορεί να καταστήσει την Ευρωζώνη υπεύθυνη για τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η δεύτερη και η τρίτη επιλογή, που αφορούν μία εθελοντική αναχρηματοδότηση (rollover) των ελληνικών ομολόγων, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν την υποβάθμισή τους και προτιμώνται για το λόγο αυτό ιδιαίτερα από την ΕΚΤ και τη Γαλλία.
Στη μία περίπτωση προβλέπεται η συντονισμένη -πιθανόν από την Αθήνα- αναχρηματοδότηση των ομολόγων στη λήξη τους, με στόχο να καταστεί δυνατή η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών.
Στην άλλη περίπτωση, η αναχρηματοδότηση θα γίνει άτυπα και είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλότερο επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου