Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Aβεβαιότητα σχετικά με τη νέα διάσωση


. Παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα διάσωση της Ελλάδας, καθώς το άτυπο Eurogroup, χθες στις Βρυξέλλες, έληξε χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, ενώ δεν έγιναν και δηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι την ώρα έκδοσης του «Ε.Κ.».

Ωστόσο, από τα όσα ανέφεραν σε συνεντεύξεις ή άλλες τοποθετήσεις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αυτοί της ΕΚΤ, δύο είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν:

Πρώτο, ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν έχουν πολύ χρόνο, πλέον, και θα πρέπει να συναινέσουν στα μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να λάβει η χώρα νέα δάνεια.
Δεύτερο, πως παραμένει ως βασικός όρος για να δοθεί νέα στήριξη η πρόταση της Γερμανίας για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Κάτι που προκαλεί την αντίδραση της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο πρώτο στοιχείο της διάσωσης, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύτηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», επισήμανε πως εξαντλούνται τα περιθώρια για την πολιτική συναίνεση των κομμάτων στην Ελλάδα.
«Οι Ελληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα», είπε, προσθέτοντας:
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Ελληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα; Αναμένω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι, ότι θα ενώσει τη χώρα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα».
Σχετικά με τον βασικό όρο των Γερμανών για συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη Δευτέρα, ότι ναι μεν θα μπορούσαν και οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων να συμβάλλουν στο υπό διαμόρφωση δεύτερο πρόγραμμα αρωγής, πλην όμως αυτό θα πρέπει να συμβεί με τη θέλησή τους.
«Η συμμετοχή ιδιωτών σε ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι αυστηρώς εθελοντική και δεν θα πρέπει να οδηγεί σε ‘πιστωτικό επεισόδιο’ ή χρεοκοπία, ακόμα και μερική», δήλωσε και o Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Κριστιάν Νόιγιε.
Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο εμφανίζεται να προκρίνει τον «πειθαναγκασμό» των ομολογιούχων, κάτι που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν «πιστωτικό επεισόδιο» και να υποβαθμίσουν στα έσχατα πλέον επίπεδα την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού κράτους.
Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, ανέφερε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας ότι οι τράπεζες-πιστωτές θα συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Η περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα θα απαιτεί «σημαντική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών, ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερr, σε επιστολή του προς τη Βουλή της χώρας του.
Οπως είναι γνωστό στις 20 Ιουνίου, θα ακολουθήσει η τακτική μηνιαία σύνοδος του Eurogroup, η οποία θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, όπου σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις θα επικυρωθούν οι υπό διαμόρφωση ακόμη τελικές αποφάσεις.
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται υπό εξέταση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 120 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 60 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ, 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και 30 δισ. από την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
«Δεν απέχουμε πολύ από μία κοινή λύση που ορισμένοι σκέφτονται», ανέφερε σχετικά στη συνέντευξή του ο κ. Ρεν, διευκρινίζοντας πως «ορισμένοι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη γερμανική θέση, άλλοι όχι».
«Επεξεργαζόμαστε μία συμφωνία με βάση την πρωτοβουλία της Βιέννης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους, και αυτό σε εθελοντική βάση», υπογράμμισε στην «Suddeutsche Zeitung».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου