Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Διάγγελμα Μέρκελ για τους κινδύνους μίας χρεοκοπίας


 Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της γερμανικής Οικονομίας, αλλά και της παγκόσμιας, αν δεν δράσουμε σωστά, προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ.

Στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό της διάγγελμα το Σάββατο -λίγες μόνο μέρες μετά τις συνομιλίες που είχε επί αυτού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα- η κ. Μέρκελ υποστήριξε πως η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, οποιασδήποτε χώρας, πρέπει να αποφευχθεί, σε μία προσπάθειά της
να πείσει την κοινή γνώμη στη χώρα της ώστε να δοθεί η νέα οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, υπήρξε συμφωνία στη γερμανική Βουλή για την πρόταση που θα προωθήσει το Βερολίνο στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για τη νέα διάσωση της Ελλάδας, με βασικό όρο, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που λήγουν σύντομα με νέα 7ετούς διάρκειας.
Ωστόσο, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, διευρύνει το «χάσμα» της Γερμανίας με την ΕΚΤ ως προς τη νέα οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα. Κάτι που κατέδειξαν και οι δηλώσεις του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, του Γερμανού, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος την Παρασκευή, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», λίγες ώρες μετά την απόφαση της γερμανικής Βουλής ζήτησε την άμεση παύση τής «χωρίς καρπούς» συζήτησης για τη συμμετοχή ιδιωτών.
«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο. Γίνεται μόνο για πολιτικά θέματα και λόγους και όχι για οικονομικούς», διευκρίνισε.
Δηλώσεις Μέρκελ
«Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε που θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη και τη Γερμανία ξανά. Αν δεν δράσουμε σωστά, αυτό μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε», δήλωσε στο διάγγελμά της η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Διευκρίνισε πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% το 2009 ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως «δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο εδώ και δεκαετίες και κάτι ανάλογο, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί ξανά».
«Η Ευρώπη, απαιτεί να δει πως οι χώρες με οικονομικά προβλήματα θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μειώσουν τα χρέη τους», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ελλάδα.
Επίσης, υπογράμμισε πως η Γερμανία έχει οφέλη από το ευρώ, καθώς το 60% των εξαγωγών της, γίνεται στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό είναι σωστό και καλό να παλέψουμε για μία ισχυρή ισοτιμία», είπε.
Τοποθέτηση Γιούνκερ
Επί του ελληνικού ζητήματος, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται μία «ήπια, εθελοντική αναδιάρθρωση», συντασσόμενος με την πρόταση της Γερμανίας.
«Δεν θα υπάρξει συνολική αναδιάρθρωση, οι κυβερνήσεις συμφωνούν πάνω σε αυτό, δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της ΕΚΤ σε μια τέτοια επιλογή», είπε. Δεν διευκρίνισε πάντως, τι ακριβώς εννοούσε λέγοντας «ήπια, εθελοντική αναδιάρθρωση», αλλά χαρακτήρισε τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη διάσωση της Ελλάδας «αναπόφευκτη».
Παράλληλα, απέφυγε να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο τα σενάρια που κυκλοφορούν ανεβάζουν μέχρι τα 120 δισ. ευρώ. «Οι αριθμοί που κυκλοφορούν στο συνολικό τους εύρος είναι σωστοί», αρκέστηκε να πει, υπογραμμίζοντας: «Δεν πιστεύω ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου αυτό το ποσό».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Γιούνκερ, καταφέρθηκε κατά των ΗΠΑ, αποκαλώντας και το δικό τους επίπεδο χρέους «καταστροφικό».
Με τη γερμανική πρόταση, της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, τάχθηκε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας στην εφημερίδα «De Morgen. «Θα ζητηθεί φιλικά να επιμηκύνουν τα υπάρχοντα δάνεια», δήλωσε, τονίζοντας πως «εάν χρειαστεί θα ασκηθεί μια ήπια πίεση σ’ αυτούς τους ιδιώτες επενδυτές».
Συνεντεύξεις
Μία σειρά από συνεντεύξεις, με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων που αφορούν την κρίση χρέους και τη νέα διάσωση της Ελλάδας, κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο.
Ειδικότερα, επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, άσκησε ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Εντμουντ Στόιμπερ.
«Το δικό μας, συντηρητικό αδελφό κόμμα της ΝΔ στην Ελλάδα αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για τη μιζέρια του χρέους. Είναι παρανοϊκό το ότι ειδικά αυτό το κόμμα βγάζει τον κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα λιτότητας», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιενς Βάιντμαν, δεν απέκλεισε ακόμα και την πτώχευση της Ελλάδας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους του Μνημονίου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», εκτιμά πάντως ότι και αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ. Η αποτροπή της χρεοκοπίας, διευκρίνισε, «εξαρτάται κυρίως από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου