Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη συνάντηση Παπανδρέου με Παπούλια


 Εκτακτη συνάντηση είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γεγονός που πυροδοτεί πολλά σενάρια. Την ίδια ώρα οι «Αγανακτισμένοι» περικύκλωσαν κατά χιλιάδες τη Βουλή, καθώς σε αυτούς προστέθηκα χιλιάδες διαδηλωτές της πορείας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και του ΠΑΜΕ.
Χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός στο σπίτι του στο Καστρί είχε
σύσκεψη με συνεργάτες του οι οποίοι κράτησαν κλειστά τα στόματά τους φεύγοντας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο την παραίτηση των υπουργών του για να προχωρήσει σε Οικουμενική Κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός πάντως είπε χθες στον Πρόεδρο: «Όπως είπατε, κύριε Πρόεδρε, απαιτείται πανεθνική προσπάθεια. Γιατί είμαστε σε μια ιστορικά κρίσιμη στιγμή και στιγμή κρίσιμων αποφάσεων.Οπως ξέρετε, πιστεύω και θεωρώ ότι είναι και ευεργετικό για τα συμφέροντα της χώρας η εθνική συνεννόηση. Εγώ, ακόμα και σήμερα, είμαι σε επαφή και επικοινωνώ με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και εμείς έχουμε, και εγώ έχω επίγνωση των ευθυνών των δικών μου, της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στη χώρα. Και γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προχωρήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης για τις απαραίτητες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση».
Η συνάντηση στο Προεδρικό διήρκησε μία ώρα και ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει τον κύκλο των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Αργότερα ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό.
Κυβερνητικές πηγές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αλλά προς το παρόν αποκλείουν την προκήρυξη εκλογών.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό ανέφερε ότι της έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα.
Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ.
Επίσης στους προβληματισμούς που έθεσε ο πρωθυπουργός για διενέργεια δημοψηφίσματος η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών.
πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του γνωστοποίησε την πρόθεσή του «να προχωρήσει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς».
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι ο ίδιος θα προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση, επειδή πιστεύει ότι «ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος».
Στο μεταξύ, η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με αποουσία ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και δεν θα σταματήσει να λειτουργεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του για τις μεταμοσχεύσεις που ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώθηκε πριν λίγο μέσα σε βαρύ κλίμα, με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών (δεν ξεπερνούσαν τους 30).
Εδώ και λίγη ώρα πάντως οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών που θα συμμετάσχουν στην συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχουν αρχίσει σιγά - σιγά να προσέρχονται στη Βουλή κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας
Να σημειωθεί ότι στις 2:30 μμ αναμένεται η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ όπου θα ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωσταντίνου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 4:30 θα ξεκινήσει η συζήτηση του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Η εμφανής πάντως απουσία βουλευτών και οι προπηλακισμοί που δέχθηκαν σήμερα από ορισμένους διαδηλωτές αρκετοί από αυτούς έξω από το κοινοβούλιο στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στη Βουλή προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.
«Περιποιεί τιμή ότι σήμερα η Ολομέλεια δουλεύει με πάθος. Κανένας τραμπούκος δεν θα απαγορεύσει στη Δημοκρατία να λειτουργήσει κανένας τραμπούκος δεν είναι ικανός να διακόψει τη λειτουργία της», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος
«Δεν λύνεται το θέμα με το να γινόμαστε συμπαθητικοί καταγγέλλοντας τον εαυτό μας. Έχουμε ευθύνες αλλά πρωτίστως έχουμε την ευθύνη να κρατηθεί όρθια η χώρα.
Εμείς την έχουμε την ευθύνη στη ΝΔ και προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος να βγούμε από τη κρίση», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασσούλας.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων έπρεπε αυτή την ώρα να είναι στο κοινοβούλιο γιατί αν δεν είναι τότε στέλνουν μήνυμα φόβου.
«Είναι ιστορική και δύσκολη η σημερινή μέρα και είναι βέβαιο ότι εμείς οι 300 που μας βρίζουν έξω έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την Δημοκρατία και να θυμίσουμε ότι κάποιοι από εμάς έδωσαν μάχη για την αποκατάσταση της. Αυτή τη στιγμή η απάντηση θα δοθεί μέσα από το κοινοβούλιο και ενωμένοι γιατί διαφορετικά αύριο το πρωί η Δημοκρατία θα έχει πρόβλημα.
Μόνο ένα μήνυμα ότι είναι ενωμένες οι ηγεσίες μπορεί να σταθεί αυτή την ώρα», πρόσθεσε.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε λόγο για «κύκλους εντός και εκτός χώρας που θα ήθελαν όπως είπε να αποτελέσουν τέτοια γεγονότα τον σπινθήρα όπως σε άλλες εποχές ώστε να οδηγηθεί ο λαός μας σε ένα νέο διχασμό και αιματοχυσία».
Ταυτόχρονα, επέκρινε το γεγονός ότι, όπως είπε, πολλοί βουλευτές δεν είχαν ενημερωθεί για την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης τους στο Κοινοβούλιο καθώς όπως είπε υπάρχουν πλήθη λαού που εκφράζουν ειρηνικά την διαμαρτυρία τους ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακραία γεγονότα
Νωρίτερα τόσο ο κ. Λοβέρδος, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, Σούλα Μερεντίτη και Όλγα Ρενταρή -Τενε δέχθηκαν τους προπηλακισμούς μιας μικρής μερίδας διαδηλωτών στην Βασιλίσσης Σοφίας κατά την είσοδο τους με αυτοκίνητα στο Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου