Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ρουμπινί: Διάλυση της ευρωζώνης αν συνεχιστεί η σύγχυση στην ΕΕ


 Διάλυση της ευρωζώνης τελικά, αν συνεχιστεί η σύγχυση μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη λύση που πρέπει να δοθεί στην κρίση χρέους, προβλέπει ο καθηγητής Οικονομικών, Νουριέλ Ρουμπινί, με άρθρο του στη νέα στήλη σχολιασμού της εφημερίδας «FT».

Συγκεκριμένα, στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Ρουμπινί, επισημαίνει πως «η προσέγγιση μέσω σύγχυσης, απέτυχε να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματα των διαφορών στην οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, εντός της ευρωζώνης. Αν αυτό συνεχιστεί, το ευρώ θα
αντιμετωπίσει ανεξέλεγκτες χρεοκοπίες και τελικά μία διάλυση της νομισματικής ένωσης, καθώς ορισμένα από τα πιο αδύναμα οικονομικά μέλη της θα καταρρεύσουν».
«Η οικονομική και νομισματική ένωση δεν ικανοποίησε ποτέ πλήρως τους όρους για μία ουσιαστική περιοχή μίας ισοτιμίας. Αντίθετα, οι ηγέτες της ήλπιζαν πως η έλλειψη νομισματικών και οικονομικών πολιτικών, θα βοηθούσαν τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό, ήλπιζαν, θα οδηγούσε σε εξίσωση της παραγωγικότητας και των ρυθμών ανάπτυξης», πρόσθετε, υπογραμμίζοντας:
«Η πραγματικότητα, αποδείχθηκε διαφορετική. Παραδόξως, η εξίσωση των επιτοκίων δανεισμού, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα οικονομικών πολιτικών. Η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ήρθε σε συνδυασμό με τις ‘φούσκες’ στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστέρησαν, ενώ οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας διευρύνθηκαν. Ως αποτέλεσμα υπήρξε η απώλεια της ανταγωνιστικότητας στην περιφέρεια».
Σημειώνεται πως ο κ. Ρουμπινί δεν βλέπει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη ως τη μοναδική απειλή για την παγκόσμια Οικονομία. Σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη, το Σάββατο, όπως μετέδωσαν χθες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, περιέγραψε αυτό που για τον ίδιο μπορεί να είναι η «τέλεια καταιγίδα».
Οπως είπε, υπάρχει 33% πιθανότητα, οι οικονομικές πληγές των ΗΠΑ, μία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα, μία αναδιάρθρωση χρέους στην Ευρώπη και η στασιμότητα στην Ιαπωνία, να οδηγήσουν σε πάγωμα της παγκόσμιας ανάπτυξης μέχρι το 2013.
Οι άλλες πιθανότητες, από το συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων, διευκρίνισε, είναι ανάπτυξη «αναιμική, αλλά αποδεκτή» ή ένα «αισιόδοξο σενάριο» με βελτίωση των συνθηκών.
«Υπάρχουν, πάντως, ήδη στοιχεία ότι τα πράγματα είναι εύθραυστα», δήλωσε ο κ. Ρουμπινί. «Ολοι κωλυσιεργούν όσον αφορά στο μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Ομως το χρέος μεγαλώνει και γίνεται όλο και πιο ‘βαρύ’ και όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να κορυφωθούν το 2013 το αργότερο», υποστήριξε.
Τα Χρηματιστήρια, διεθνώς, έχουν χάσει περισσότερα από 3,3 τρισ. δολάρια από τις αρχές Μαΐου και σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα κλιμακώσουν την ανησυχία τους για τις προαναφερόμενος πολιτικοοικονομικές εξελίξεις το 2013.
Ακόμη, εκτίμησε πως η παγκόσμια ανάπτυξη, μπορεί να επιβραδυνθεί το 2ο μισό του 2011, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία ζυγίσματος των επιπτώσεων από τους επενδυτές, θα αποσυρθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας της Fed και η εμπιστοσύνη των αγορών θα καμφθεί περαιτέρω.
Η εξασθένιση της ανάπτυξης, είπε, μπορεί πάντως να διευρύνει τη ζήτηση για επενδύσεις που αποτιμώνται σε δολάρια ως «ασφαλές καταφύγιο». Ο κ. Ρουμπινί, εκτίμησε επίσης ότι η αποτυχία των ΗΠΑ για έναν προϋπολογισμό που θα αποκλιμακώσει τους κινδύνους για το έλλειμμα της χώρας, μπορεί να προκαλέσει ένα «ξεπούλημα» αμερικανικών ομολόγων.
«Προχωράμε ακόμη με έλλειμμα ενός τρισ. δολαρίων φέτος, του χρόνου και πιθανόν και το 2013. Ο κίνδυνος είναι κάποια στιγμή οι επενδυτές ομολόγων να ‘ξυπνήσουν’ σχετικά με τις ΗΠΑ, όπως έγινε στην Ευρώπη, σπρώχνοντας ανοδικά τα επιτόκια δανεισμού και πλήττοντας την ανάπτυξη», διευκρίνισε.
Οσον αφορά δε στην ευρωζώνη, κάλεσε τους αξιωματούχους να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, καθώς αν περιμένουν και άλλο, μπορεί να προκύψει μία ανεξέλεγκτη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου