Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Στόχοι Βενιζέλου: Βιώσιμο χρέος, δίκαιο φορολογικό



«Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης που προηγήθηκε της ψήφου εμπιστοσύνης ο νέος υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος.
Στην πρώτη του εμφάνιση στο ελληνικό κοινοβούλιο ως «τσάρος» της Οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία να δείξει η Ελλάδα ενιαίο πρόσωπο στο εξωτερικό. Δε
δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί επ’ αυτού και στη δυσπιστία που αντιμετώπισε κατά την πρώτη του εμφάνιση στο Εurogroup, κάτι που όπως είπε δε συμβαίνει για την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία.


«Στην Ελλάδα συμφωνούμε με τους στόχους και διαφωνούμε για το μίγμα. Αυτά που είπε ο Α. Σαμαράς στο Ζάππειο δεν είναι ζητήματα που απασχολούν το υπουργικό συμβούλιο;» αναρωτήθηκε.


«Εχουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης και τον αποκρύβουμε» τόνισε και χαιρέτησε το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία με τον Αν. Σαμαρά για τη διαδικασία και την ανάγκη να πάει στο επόμενο Εurogroup έχοντας προηγούμενα ψηφιστεί το μνημόνιο και οι σχετικοί νόμοι.


«Θα ήθελα να έχω μαζί μου και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στην επόμενη συνεδρίαση», υποστήριξε, ώστε να δουν τις αγωνίες των άλλων κρατών.


Αναγνώρισε την προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα στο μέτωπο της οικονομίας. Είναι σημαντική η μείωση του ελλείμματος και η εκταμίευση τεσσάρων δόσεων από το μνημόνιο, αλλά και τα καλά νέα από το μέτωπο των εξαγωγών και οι προσδοκίες για τον φετινό τουρισμό.


Στην ομιλία του επιχείρησε να εξηγήσει τη σημασία που έχει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα υπό το πρίσμα της δικής τους καθημερινότητας.


Παραδέχτηκε, επίσης, ότι υπάρχει θέμα «ηθικής ανισορροπίας» με τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί «και τα οποία είναι άμεσου αποτελέσματος αφήνοντας δύσκολες κινήσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής».


Πρώτη προτεραιότητα «είναι ένα νέο φορολογικό σύστημα, ελπίζουμε ευρύτατης αποδοχής, ώστε να πληρώνουν και αυτοί που πρέπει αντί για τα συνήθη θύματα».


Υποστήριξε ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι το μνημόνιο, τα προβλήματα είναι ιστορικά. Από την ίδρυση του κράτους δημιουργήθηκε μια αγορά απόλυτα συναρτημένη από το κράτος. Το μνημόνιο είναι μια μέθοδος λύσης που είναι αναγκαστική. Οι βασικές αλλαγές που προβλέπει έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως, σημείωσε. Αυτό που κάνει πολλούς να αντιδρούν είναι το ότι μας επιβλήθηκε, εκτίμησε.


Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι το βασικό ζητούμενο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Αν πετύχουμε οι αγορές θα πειστούν, οι τράπεζες θα αρχίσουν να δανείζουν, η ύφεση θα μειωθεί και τα μέτρα του μνημονίου θα αποδώσουν. Ετσι η χώρα θα σταθεροποιηθεί και εν συνεχεία θα περάσει σε ανάπτυξη. Όταν κατακτήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη.


Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων. «Πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε τη βούληση να πραγματοποιήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις» σημείωσε. Οριοθέτησε ως οφέλη το μικρότερο κράτος και μικρότερη κρατική δαπάνη, μείωση του χρέους και τις σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.


Προανήγγειλε ότι στον εφαρμοστικό νόμο θα υπάρχουν μόνο ρυθμίσεις που σχετίζονται με το μεσοπρόθεσμο ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση στη βουλή αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.


Mίλησε, τέλος, για πρωτοβουλίες που ανέλαβε ώστε να συγκροτηθεί ταμείο για κάλυψη με υποτροφίες φοιτητών που οι γονείς τους είναι άνεργοι με την κάλυψη της Ένωσης Εφοπλιστών αλλά και σχέδιο για ρύθμιση των δανείων που έχουν άνεργοι σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου