Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

«Καρτέλ» στην αγορά βερίκοκου καταγγέλλουν οι παραγωγοί με τις τιμές να κυμαίνονται στα 40 λεπτά για την κομπόστα

Ανάστατοι εμφανίζονται οι παραγωγοί βερίκοκου στον ΑγροΤύπο για το πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά στις τιμές. Μάλιστα καταγγέλλουν πρακτικές καρτέλ από μερίδα εμπόρων οι οποίοι προσπαθούν να αγοράσουν το προϊόν τους σε χαμηλές τιμές, σε μια χρονιά μάλιστα κατά την οποία η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 40% έως και 60%. Σε κάποιες περιοχές η συγκομιδή του βερίκοκου έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ σε κάποιες άλλες ξεκινάει τις επόμενες
ημέρες. Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου Κ. Παπαβασιλείου αναφέρει ότι και αυτή τη χρονιά οι έμποροι θέλουν να πάρουν σε χαμηλή τιμή το βερίκοκο από τους παραγωγούς αλλά αυτή την φορά οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ενδώσουν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Άρη Λειβαδίτη, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους ο οποίος μιλάει ξεκάθαρα για λειτουργία καρτέλ στην αγορά του βερίκοκου.


Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου κ. Κ. Παπαβασιλείου τονίζει στον ΑγροΤύπο:« Η παραγωγή μας φέτος είναι μειωμένη κατά 30% και ίσως παραπάνω αλλά η ποιότητα την χρονιά αυτή είναι πολύ καλή. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους εμπόρους αλλά ενώ αρχικά έδιναν 60 λεπτά τώρα δίνουν 40 λεπτά και εννοώ για την κομπόστα. Στην ουσία λειτουργεί καρτέλ. Με τέτοια τιμή βερίκοκο δεν δίνουμε. Στην εξαγωγή η τιμή είναι στα 60 λεπτά ενώ συζητιέται από τους εμπόρους στο εξής να την κατεβάσουν στα 50 λεπτά».

Και προσθέτει: «Οι συνεταιρισμοί δεν κόβουν βερίκοκο. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι εφέτος να μην επιτρέψουν να πουλήσουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές. Φέτος στην περιοχή του Κιάτου αναμένετε να συγκομίσουμε γύρω στους 5.500 τόνους. Το ίδιο περίπου υπολογίζουμε ότι θα συγκομιστεί και στην περιοχή που διαχειρίζεται η Ένωση Κορίνθου».

Κορινθία

Από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Κεφαλάς, γεωπόνος της ΕΑΣ Κορινθίας μας αναφέρει: «Αυτή την στιγμή γίνονται οι διαπραγματεύσεις και ακόμα τα συμβόλαια δεν έχουν κλείσει. Οι έμποροι μιλάνε για τις περσινές τιμές (35 – 40 λεπτά για την κομπόστα) αλλά δεδομένης της φετινής μεγάλης μείωσης της παραγωγής οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλές. Ακόμα όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχουν κλειστεί πουθενά συμβόλαια αλλά τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η μείωση της παραγωγής φέτος και στην περιοχή μας είναι γύρω στα 40%».

Άργος

Τέλος ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Άρη Λειβαδίτη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άργους. «Οι τιμές που μας δίνουν οι έμποροι για την κομπόστα και για την κατάψυξη είναι στα 38 λεπτά το κιλό, ακριβώς δηλαδή η ίδια τιμή με πέρσι. Η μείωση της παραγωγής στην περιοχή μας φέτος αγγίζει το ποσοστό του 60%. Αυτό που έχω να καταγγείλω είναι οι πρακτικές καρτέλ στο βερίκοκο», υπογραμμίζει ο κ. Λειβαδίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου