Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ο δεκάλογος των θολών σημείων στα Σχέδια Βελτίωσης


Φωτογραφίες από  ΤΡΑΚΤΕΡ 2006 FENDT 716 VARIO

Οι «γκρίζες» περιοχές των Σχεδίων Βελτίωσης συνεχίζουν να ταλαιπωρούν αγρότες-επενδυτές και γεωπόνους-μελετητές. Με νέα επιστολή της, η Ένωση Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδος -Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΕΓΜΕΣΕ), ζητεί διευκρινήσεις, σε διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει, αλλά και σχετικά με ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα από προηγούμενη επιστολή:
1. Έχουμε το δικαίωμα για να τεκμηριώσουμε την επιλεξιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης να χρησιμοποιήσουμε τον μέσο όρο των ΜΑΕ
της τελευταίας τριετίας. Η τελευταία τριετία εάν έχει κάνει φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010, με ΟΣΔΕ 2010) θα αφορά το μέσο όρο των εισοδημάτων των ετών 2010, 2009 και 2008; 


2. Σε εξ’ αδιαιρέτου αγροτεμάχια με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των ιδιοκτητών και συννημένο τοπογραφικό διάγραμμα όπου καθορίζεται η ιδιοκτησία του καθενός μπορούν να κτίσουν πάγιες εγκαταστάσεις (π.χ. στάβλος, αποθήκη κ.τ.λ.), όπου θα υπάρχει αυτόνομη και ανεξάρτητη χρήση για τον καθένα;


3. Εάν κάποιος παραγωγός έχει εγγραφεί στο κανονικό καθεστώς της εφορίας το έτος 2010 και θα θεωρείται ατομική επιχείρηση θα απαιτείται στην υφιστάμενη κατάσταση που αφορά το 2009 να συμπληρώνει 1 ΜΑΕ ;


4. Στη βαθμολογία στο δείκτη υπολογισμού ΚΑΓ στο ατομικό γεωργικό εισόδημα προσαυξάνεται με τα ποσά που εμφανίζονται στους κωδικούς 339 και 340.


5. Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας συστεγαζόμενης Γεωργικής εκμετάλλευσης ατομικής επιχείρησης Γεωργού ή νέου γεωργού είναι ο συνδυασμός των προϋποθέσεων της συστεγαζόμενης γεωργικής εκμετάλλευσης γεωργού (ΥΑ ΠΑΡ. 3 3.21) και των προϋποθέσεων εκλεξιμότητας γεωργικής εκμετάλλευσης ατομικής επιχείρησης (ΥΑ ΠΑΡ.3 3.24).


6. Θα υφίσταται διαχωρισμός των δαπανών των επενδύσεων με ποσοστό σε φυτική και ζωική παραγωγή όταν η επένδυση εξυπηρετεί και τους 2 κλάδους παραγωγής; ή θα χαρακτηρίζονται οι εξ ολοκλήρου επενδύσεις φυτική ή ζωική, όπως βάλατε χθες στην ηλεκτρονική υποβολή; Μετά τη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, λέχθηκε ότι θα υπήρχε ο διαχωρισμός σε όλες τις κατηγορίες δαπανών, μεταξύ της ζωικής και φυτικής παραγωγής. Και φυσικά, εμείς σας προτείναμε την επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο, δηλαδή τον διαχωρισμό, με υπολογισμό του ποσοστού, για μεν τα μηχανήματα βάσει καταναλισκόμενης ενέργειας, για δε αποθήκες κ.λπ., βάσει ποσοστού επιφανείας ή όγκου.


7. Ο όρος εντός των ορίων της εκμετάλλευσης θα ερμηνευτεί εντός και εκτός σχεδίου;


8. Δόθηκε απάντηση από υπηρεσιακό σας παράγοντα σε μελετητή, ότι το ίδιο ισχύει και για τις αποθήκες και τα μελισσοκομεία δηλαδή ότι και οι αποθήκες και τα μελισσοκομικά εργαστήρια θα πρέπει να κατασκευάζονται εντός των ορίων της γεωργικής εκμετάλλευσης . Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα μπορούσατε να γνωρίζουμε την νομική βάση που θα το στηρίξουμε, γιατί στην ΥΑ ο περιορισμός αυτός αναφέρεται μόνο για κτίρια καθετοποίησης της παραγωγής και όχι για αποθήκες και μελισσοκομεία.


9. Η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη στα αιγοπρόβατα, σύμφωνα με την ΥΑ, αναφέρετε στον στάβλο. Στον χώρο για το αμελκτήριο, για την αίθουσα γάλακτος, δωμάτιο σταβλίτη , αποθήκη κ.λπ., δεν γράφει η ΥΑ, ότι υπάρχει περιορισμός. Άρα αυτά δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη στα αιγοπρόβατα. Διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα για να γίνει ένας στάβλος ζωοτεχνικά σωστός, σύμφωνα και με τις δικές σας προδιαγραφές, ζωοτεχνικών δεδομένων.


10. Με ποια ημερομηνία θα υπολογίζεται η απόσβεση των επενδύσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου