Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τουλάχιστον 73.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Νότιο Κορντοφάν


Ο Ο.Η.Ε. ανακοίνωσε σήμερα ότι «73.000 άμαχοι εγκατέλειψαν το Νότιο Κορντοφάν» στο Σουδάν, όπου επί 15 ημέρες συγκρούονται ο στρατός του Χαρτούμ με τον «Απελευθερωτικό στρατό του Σουδάν», του νότιου Σουδάν.

Το Νότιο Σουδάν την 9η Ιουλίου θα καταστεί ανεξάρτητο κράτος. Όμως ενώ απομένουν λιγότερες από 20 ημέρες μάχες μαίνονται στην περιοχή της Αμπιέι, στο κέντρο της χώρας -όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου-, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης ζητήματα που άπτονται της βιομηχανίας του Σουδάν και

του κρατικού χρέους, σημειώνουν σήμερα πολιτικοί παρατηρητές.

Η Υπηρεσία του Ο.Η.Ε. για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών υποθέσεων αναφέρει απ την πλευρά της ότι, «η περιοχή γύρω απ την πόλη Καντούγκλι σε γενικές γραμμές, κρατιέται ήρεμη στο χρονικό διάστημα απ την Κυριακή έως σήμερα».

Η επικεφαλής της ίδιας Υπηρεσίας, Βάλερι Έϊμος, αναγνώρισε ότι παρατηρούνται εμπόδια στη διοχέτευση της βοήθειας προς την επαρχία, που ως πρωτεύουσά της έχει την Καντούγκλι. «Η αντιμετώπιση των αμάχων στο Νότιο Κορντοφάν, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της στόχευσης αμάχων με βάση τη φυλετική καταγωγή τους, είναι κατακριτέα».

Το ίδιο το Χαρτούμ, αρνείται ότι στο Νότιο Κορντοφάν σημειώνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ότι η κατάσταση εκεί από ανθρωπιστική σκοπιά επιδεινώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου