Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

«Παράθυρο» για τον συνδικαλισμό στρατιωτικών


«Παράθυρο» για τον συνδικαλισμό όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ανοίγει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρεοπαγίτες, σε διάσκεψή τους, τάχθηκαν υπέρ του συνδικαλιστικού δικαιώματος των στρατιωτικών, επιτρέποντάς τους να συστήνουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συλλόγους (πολιτισμικούς, οικολογικούς κ.λπ.), υιοθετώντας εν μέρει την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαρ. Δημάδη.


Αντίθετα, η Ολομέλεια έκρινε ότι δεν μπορεί να συσταθεί συνδικαλιστικό Σωματείο απ’ όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον Ν. 1264/1982. Και αυτό γιατί, στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει η προϋπόθεση του νόμου, ότι όσοι απασχολούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις συνδέονται με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας, ενώ επίσης αφορούν διαφορετικούς σκοπούς απ’ αυτούς των μη κερδοσκοπικών Σωματείων.

Οι αρεοπαγίτες, αναιρώντας απόφαση του Εφετείου Αθηνών, έκριναν ότι οι στρατιωτικοί μπορούν να ιδρύσουν Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση που άσκησαν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα του συνδικαλισμού. Λόγω μείζονος σπουδαιότητας, η σκυτάλη πέρασε από το Δ΄ Τμήμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Υπέρ της συνταγματικότητας της συνδικαλιστικής δράσης των στρατιωτικών τάχθηκε ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης, ενώ ακριβώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου