Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Οι δίαιτες γιο-γιο χαρίζουν χρόνια στη ζωή!





Χρόνια τώρα οι ειδικοί μας λένε ότι είναι επιζήμιο για την υγεία να χάνουμε βάρος και μετά να το ξαναπαίρνουμε. Μια νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει πως καλύτερα είναι να χάνουμε και να… ξαναβρίσκουμε τα περιττά μας κιλά, παρά να μην τα χάσουμε ποτέ!
Την μελέτη πραγματοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν πως η γρήγορη απώλεια και ανάκτηση του σωματικού βάρους, ωφελεί στην
πραγματικότητα την υγεία.
Ποντίκια που υποβλήθηκαν σε δίαιτες γιο-γιο (δηλαδή σε εναλλαγές διαιτολογίων λίγων λιπαρών με διαιτολόγια πολλών λιπαρών) έζησαν κατά μέσον όρο 25% περισσότερο απ’ ό,τι ζώα που έτρωγαν μονίμως πλουσιοπάροχα – και σχεδόν όσο έζησαν ζώα που έτρωγαν μονίμως στερημένα!
Τα ποντίκια που πάχαιναν και αδυνάτιζαν είχαν επίσης καλύτερα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων επιβλαβών χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού, που σχετίζονται με τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο!
Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με εκείνα προγενέστερων μελετών, που είχαν συσχετίσει την επαναλαμβανόμενη απώλεια και ανάκτηση βάρους με διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος, πρόωρου θανάτου, εγκεφαλικού, διαβήτη και καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος – στοιχεία που έκαναν πολλούς γιατρούς να λένε πως καλύτερα είναι να μην αδυνατίσουμε ποτέ, αν είναι να ξαναπαχύνουμε.

Έρχονται επίσης σε ευθεία αντίθεση με το σύνθημα της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Παχυσαρκία (21 Μαϊου), που ήταν «Σταματήστε τις δίαιτες γιο-γιο» διότι είναι επιζήμιες για την υγεία.

«Συνεχίστε την προσπάθεια»
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως η απώλεια και η ανάκτηση σωματικού βάρους δεν είναι επιζήμια για το προσδόκιμο επιβίωσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έντουαρτ Λιστ, από το Ίδρυμα Βιοτεχνολογίας Έντισον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Ελπίζω ότι η μελέτη μας θα ενθαρρύνει όσους έχουν περιττά κιλά, να συνεχίσουν την προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτά».
Ο δρ Λιστ παρουσίασε τη μελέτη χθες στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στη Βοστώνη.
Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε σε 30 ποντίκια και διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια – όσο είναι και το προσδόκιμο επιβίωσης των πειραματόζωων.
Όσα ζώα έτρωγαν μονίμως πλουσιοπάροχα, κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες, ζύγιζαν περισσότερο, είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και σακχάρου στο αίμα, και εκδήλωσαν πρόωρα ενδείξεις σακχαρώδους διαβήτη.
Οι δείκτες υγείας των ζώων που έκαναν δίαιτες γιο-γιο επιδεινώνονταν όταν έτρωγαν πολύ, αλλά μόλις άρχιζαν την δίαιτα αδυνατίσματος επέστρεφαν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Τα ποντίκια αυτά έζησαν κατά μέσον όρο 2,04 χρόνια, ενώ όσα έτρωγαν ό,τι ήθελαν έζησαν κατά μέσον όρο 1,5 χρόνο – και όσα έκαναν μονίμως δίαιτα 2,09 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου