Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ενα αρκετά ριζοσπαστικό ελληνικό σχέδιο για το χρέος



Ο ένας από τους δύο αρχιτέκτονες της ριζοσπαστικής ιδέας Γιάννης Βαρουφάκης.
 Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε ένα αρκετά
ριζοσπαστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, ωστόσο, όπως καταμαρτυρούν οι εξελίξεις -με τους Ευρωπαίους να σχεδιάζουν μία νέα διάσωση- η λύση αυτή «πάγωσε» τουλάχιστον για την ώρα, επισήμανε χθες η «ΝΥΤ».
Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η αμερικανική εφημερίδα, όταν τον περασμένο Μάρτιο γινόταν προφανές ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου σκεφτόταν σοβαρά ένα καινοτόμο σχέδιο που θα έδινε λύση στην ελληνική κρίση διά παντός. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα θα μετέφερε 133 δισ. ευρώ (195 δισ. δολάρια) ή περίπου 40% του εξωτερικού της χρέους στην ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να τα προωθήσει στην αγορά με την έκδοση ευρωομολόγων.
Επρόκειτο να είναι μία αναδιάρθρωση χωρίς «κούρεμα» (haircut) και το αποτέλεσμα, ιδεατά, θα ήταν να ελαφρυνθεί η Οικονομία της Ελλάδας από το βάρος του χρέους, ανοίγοντας το δρόμο πως ανάπτυξη, με τους τραπεζίτες και τους οίκους αξιολόγησης, ικανοποιημένους.
Το σχέδιο αυτό ήταν μία «ονειρώδης εναλλακτική» στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για περισσότερη λιτότητα, σε αντάλλαγμα για νέα δάνεια. Και ο κ. Παπανδρέου προχώρησε με την ιδέα, αναζητώντας πολιτικούς συμμάχους, αλλά και από αυτούς που πρότειναν το σχέδιο, έναν Βρετανό και έναν Ελληνα οικονομολόγο, να κάνουν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρώπης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους αυτούς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήταν κατά της λύσης αυτής, λέγοντας ότι η Γερμανία και κυρίως η ΕΚΤ δεν θα δέχονταν ποτέ. «Ηταν μία καλή ιδέα, αλλά μη υποστηρίξιμη υπό τις υπάρχουσες συνθήκες», δήλωσε στη «ΝΥΤ» ο κ. Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στις Βρυξέλλες, ο οποίος έλαβε μέρος σε μία από τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, για το σχέδιο. «Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν μπορεί να προτείνει τέτοιες λύσεις είναι ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Θα έπρεπε να το κάνει ένας Γερμανός», πρόσθεσε.
Το σχέδιο του κ. Παπανδρέου για τη μεταφορά χρέους στην Ευρώπη ήταν αρκετά ενθουσιώδες. Αλλά η πιθανότητα να πείσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να αναλάβει και άλλο χρέος πέρα από τα 200 δισ. ευρώ (292 δισ. δολάρια) στο οποίο είναι ήδη εκτεθειμένη, επρόκειτο να είναι ελάχιστη.
«Ο Πρωθυπουργός είναι υπέρ της πρότασης αυτής», δήλωσε στη «ΝΥΤ» η κ. Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με επιρροή. Η ίδια έχει ασκήσει ουκ ολίγες φορές κριτική στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται από τον κ. Παπακωνσταντίνου.
«Δεν πρόκειται για ελληνικό πρόβλημα πλέον, αλλά για ευρωπαϊκό», διευκρίνισε σχετικά με την κρίση χρέους. Το ευρωομόλογο, αποτελεί πάγια πρόταση του κ. Παπανδρέου, ως εργαλείο της ΕΕ για επίλυση της κρίσης, ωστόσο, η προτεραιότητά του, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, είναι η επαναφορά της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία.
Οι δύο αρχιτέκτονες της ριζοσπαστικής ιδέας, έχουν μακροχρόνιους δεσμούς με τον Πρωθυπουργό.
Ο ένας εξ αυτών, ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, πολιτικός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ήταν συγγραφέας των ομιλιών του κ. Παπανδρέου την περίοδο 2004-2006 και σύμβουλός του. Ο έτερος, ο κ. Στιούαρτ Χόλαντ, είναι ειδικός σε θέματα Ευρώπης και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα, ενώ έχει διατελέσει για χρόνια σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου.
«Θέλω ο κ. Παπανδρέου να κοιτάξει κατάματα στην κάμερα και απευθυνόμενος στους Γερμανούς φορολογούμενους να τους πει ότι δεν μπορεί να δεχτεί άλλα χρήματα, με καθαρή τη συνείδηση, καθώς αυτά θα κατευθυνθούν στις τράπεζες», είπε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά των νέων δανείων διάσωσης.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ΕΕ σε σχέση με την Ελλάδα, αντανακλάται στη ρήση του Κέινς: Αν σου χρωστάω μία λίρα, έχω πρόβλημα. Αν σου χρωστάω ένα εκατομμύριο, το πρόβλημα είναι δικό σου. Ετσι, η ΕΚΤ, ως ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή, έχει το κυριότερο πρόβλημα. Η Παγκόσμια Τράπεζα Διακανονισμών, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα. Κάτι που σημαίνει πως η ΕΚΤ, έχει απομείνει να τα αγοράζει και γι’ αυτό είναι αντίθετη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους ή τη συμμετοχή των ιδιωτών σε απώλειες.
Οπως εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης, στην πρότασή τους υπάρχουν σημαντικά στοιχεία ακόμη, όπως η επανεκαφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης της ΕΕ και επενδύσεις προς την Ελλάδα. Η μεταφορά του χρέους όμως στην ΕΚΤ, είναι σημαντική, καθώς η ίδια μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα.
Το ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να γίνει 10ετή ομόλογα, με επιτόκιο 3% και την Ελλάδα τελικά να το αγοράζει σε αυτή την τιμή, αποπληρώνοντας πλήρως, χωρίς καμία απώλεια.
Ο κ. Βαρουφάκης, πιστεύει πως τελικά ο κ. Παπανδρέου, θα δεχτεί το σχέδιο αυτό, ως μόνη εναλλακτική στον πόνο που προκαλεί η λιτότητα. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως τα νέα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα. «Είναι σαν άθεος τώρα, ο οποίος σταυρώνεται και ελπίζει για ένα θαύμα», είπε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου